Chun!

14 June 2017

Ramadhan tiba, Ramadhan tiba

Ye memang 10 hari sebelum syawal baru letak ramadhan tiba. ye ana ye.

11 May 2017

03 May 2017

Bulan Mei lagi

Aku manusia paling bahagia bila bulan Mei! Yay! Birthday aku. Ok jangan nak cakap aku dah nak masuk 29 tahun aku kena behave. Birthday kot. Aku manusia paling bahagia dan gembira dengan birthday sendiri. 

Logiknya. Aku bahagia dan gembira je. Cuma aku tak lah mengharap kek ke apa. Aku bukannya makan kek pun. Aku bahagia je. Itu je. Biasalah. Aku kan. Manusia pelik.

Sepanjang 29 tahun hidup, aku belum berjaya membahagiakan abah mak dan menggembirakan diorang segembiranya. Teruskan berdoa supaya mereka panjang umur dan dimurahkan rezeki semurahmurahnya dan diberi kesihatan yang baik selamanya. Tolong ye doakan ramai-ramai. Ok takda orang baca. 

Baru 29, topik kawin belum dibenarkan tanya. belum. Sebab aku antara manusia yang terfikir sesuatu tapi malas nak luahkan, nanti orang cakap sebab aku takda sesiapa sebab tu aku cakap macam tu. Alaaaa. Cuma aku terfikir je. Kenapa hidup aku kena jadi macam orang lain, belajar - kerja - kawin - anak - kerja - mati. Memang macam tu je ke?

Entahlah. Aku dah tua.

13 April 2017

Misteri Kak Ayu

Perempuan paling seram dan pelik aku pernah jumpa dalam hidup. Nak kata dia jahat. Dia tak buat jahat dengan aku. Nak kata dia kejam dia tak kejam dengan aku. Cuma sebab dia buat Aing macam tu. Jadi, nampak tak? Buruknya aku sebenarnya. Aku dendam dengan beliau sebab beliau buat Aing. Hello. Jangan usik kawan aku. Aku kan obses dengan orang terdekat aku. Ok sekarang. Siapa gila?


Perempuan nama Kak Ayu ni yang aku faham jenis tak boleh tengok orang lebih dari dia. Mungkin. Kali pertama Aing dapat increment setelah dua tahun Aing bekerja, kau boleh bayangkan setelah dua tahun tau dan kalau aku cerita betapa teruknya kerja Aing dan betapa gigihnya Aing bekerja, memang buruk perangai perempuan nama ayu tu sebab dengki. 

Ye sambung cerita. Kisahnya, si Ayu ni buat gaji company. Ye Account Executive yang bergaji banyak dan buat gaji sahaja ok. Sila faham. Secara langsung tak langsungnya dia tah gaji semua orang. So, bila Aing ni dapat increment, dia tahulah. Si Ayu ni jenis suka bersembang, cakap bagaikan halilintar, nyanyi kaut-kuat secara tiba-tiba petang dia tahu Aing dapat increment, dia diam. Ye diam. Diam ok. Dan tepat 5.30 petang dia balik. Dia ni tak drive. Biasanya suami dia datang dalam pukul 6 petang. Sanggup. Gigih weh.

Gila 1
Esoknya, bermulalah kelakuan pelik beliau. Kami mula tak perasan pun. Cuma, bila tengah sembang-sembang. Officemate kan sembang kecoh-kecoh dia tengah bercakap, Aing sampuk, dia diam. Bangang. Eh maaf. Siapa suruh dia buat Aing. Aku tak suka.

Ok siap.

Gila 2
Setiap masa beliau sentiasa Budin Budin Budin. Beliau ni suka tengok Running Man dan tengok resepi. Ini terjadi bila aku Budin dan Aing sembang dia rasa keseorangan ye lah kan dia dah diam. nanti dia tiba-tiba Budin, Budin, Budin kau tahu tak kuih ni? kuih itu? Sila bayangkan orang tengah sembang dia sampuk topik lain. Sunyi ek? Siapa suruh bangang.

Gila 3
Perempuan ni mula dah buat perangai menyanyi kuat-kuat sorang-sorang dan satu lagu ok. Satu lagu. Nak best lagi. Dia google lirik demi nak nyanyi  full lagu dan kuat. Suara sama tak sedap je dengan aku.

Gila 4
Si Ayu ni serius fake. Fake yang bila dia dah benci Aing. Nanti dia akan mula menunjukkan dia paling rapat dengan orang lain. Ye tak tipu. Contohnya, bila dia benci Aing. Dia call orang office lain dan cakap fake, gelak fake, dan kuat. Cis. Aku nak carut. Cis.

Eh empat je dulu boleh. Sakit pulak hati aku. Aku tulis kat sini supaya aku sedar. Jangan buat macam tu. Jangan.





17 March 2017

Batuk

Bermula empat minggu lepas, aku batuk. Batuk macam kering macam tu. Minggu pertama, aku buat lek-lek je. Konon acah-acah biasalah batuk. Walaupun aku jenis manusia yang batuk setahun sekali. 

Minggu kedua dah mula rasa nak drama. Batuk makin teruk. Malam sampai tak oleh tidur. Lepas tu, buat keputusan nak ke klinik. Kebetulan Aing Migraine dan nak ke klinik gak. Aku ke Klinik Mediviron Equine sebab awal pagi dia je bukak. Doktor dia check itu ini. Dapat ubat demam, antibiotik, ubat batuk, mc satu hari. Kena lah RM85.00.

Masih minggu kedua, Jumaat tu malam tu tak boleh tidur. Esoknya tak larat nak ke office. Ok pergi Klinik depan rumah je, Klinik dan Surgery Equine Park. Doktor tanya itu ini, cek itu ini. Temperature naik sikit je. Cuma batuk. Dapatlah antibiotik, ubat demam, ubat pecah kahak, ubat batuk dan mc satu hari. Kena RM45. Ok. Bertahan.

Minggu ketiga. Iking dah membebel suruh pergi hospital. Aku dah drama-drama. Kalau kat tv ni batuk-batuk kat tisu lepas tu darah-darah. Ok seram oi. Dosa banyak ni. Balik kerja hari Selasa ajak Aing singgah klinik. So, Singgah Klinik dan Surgery Equine Park. Doktor lain pulak. Sebab petang kot. Doktor kali ni dia punya soalan banyak, check macam-macam, aku dah pasrah dan risau. Sakit teruk ke. Lepas tu doktor cakap, kena inject dan buat neb. Punyalah risau nak kena inject. Kat bontot ye kawan-kawan. Aku takut jarum tu je.

Lepas tu, kenalah inject, makan ubat dan neb. Aing tunggu dalam kereta. Lepas tu keluar tunggu kat luar. Oklah. Risau gak cash dah lah ada berapa je. Hahaha. Lepas tu, keluar siap semua tangan gigil sebab takut jarum. Fine aku tak belakon. Doktor siap pesan apa-apa call or mesej dia. Takyah datang sini dah. Ok doktor ok. Doktor dia baik dan best. Lupa nama pulak. Lepas tu, dapatlah ubat alahan, ubat asthma, ubat batuk, antibiotik, ubat pecah kahak. Selamatlah RM95.00. Dah nervous takut mahal. Dan doktor siap tak kasi makan seafood sebab alahan. Ok. Patutlah tak baik-baik.

Lepas tu lagi, mc dua hari.

Ok. Hari ni di office.

06 March 2017

Hati mana hati?

Aku rasa aku manusia kejam sekarang. Kejam dengan kakak yang pelik. Hati dah takda kot. Sebab tu jadi pelikkkkkkk. ok. lepas tu dah tak pandai nak bercerita panjang dahhhhhhh.

01 February 2017