Chun!

24 December 2010

Practical Training [Week 1]

Boleh saya jadikan blog saya log book tak??? Tolong saya tanyakan madam saya.. Nnt saya kasi url kt madam sambil mempromote blog chun sy. yay!!

Oke teruskan kepada kesimpulan, practical seronok tapi kurang tidur. Sekian terima kasih.

Agak tak beragak ar kan kalaulah, kalau je ni. Aku tulis dalam logbook cam di atas. Berapa madam kasi aku mark?? boleh pass tak. Aku tak suka carut panjang2, hidup kena simple je. Jadi kita simpulkan je ape yang patut kan kan.yay!

Kepada sesiapa yang ada amek upah buat report practical sila cari saya ye. Saya upah nasi lemak n teh tarik yg sy layan pagi2 tolong buat report saya. terima kasih sila datang lagi.

Huarghh! Practical. Naik bus. Turun Bus. Tunggu bus. Naik bus. Turun Bus. Pergi kedai. Makan Sarapan. Masuk opis. Buat kerja! hari-hari! 6 bulan! Wallaa! Terbaik!!

Mesti tak menarik langsung kan kanak-kanak entry kali neh. Sila baca dengan cara yang menarik tau. Sambil menari-nari atau melompat-lompat!! Mesti entry ini akan jd lebih menarik!

21 November 2010

Kembali beraksi......

Fuhh. Penat membuang sawang, sarang labah-labah belum campur anai-anai yang seakan-akan dah nak siap membina rumah dah. *aish ape aku membebel ni*

Untuk pengetahuan sesiapa yang sedang membaca jika ada. *ayat nk lebih* oke. Aku tengah dok bebel pasai si blog ni lah yang da lama aku tinggalkan sejak exam. Sekarang mula tulis ayat biasa bila aku lupakan blog :

  1. Aku sibuk nak exam
  2. Aku tak ada broadband nak online
  3. Aku tak ada laptop nak online
  4. Maafkan aku blog
  5. Aku tak sengaja


Oke. Itu laa alasan paling aku suka tulis bila aku lupakan blog dan itu sememangnya alasan sangat kukuh sebab aku tak update blog. Aku tak ada internet! Sedih je kan.

Aku tau mungkin tak ada orang baca blog aku. Tapi terima kasih kepada yang membaca.
Aku tau bagi pakar2 blog takkan jejak ke blog aku sebab aku bukan penulis yang berkualiti. Aku Cuma mencarutkan hal aku. Tapi terima kasih kepada yang sudi membaca.
*oke Ana stop bebel. Sejak bila ada org baca blog kau ni*

Kepada Ana yang suka membebel..
Sila berhenti perasan bahawa ada orang nak baca carutan anda di blog anda kerana sesungguhnya apa yang anda tulis pon kacau-bilau dan karut marut dan hanya anda yang faham.

Aku sedihlah. memang aku tak pandai menulis blog tapi aku hanya menulis kerana aku suka membebel dan bila aku membebel di blog aku akan mula melalut menaip ikut suka. tapi aku suka. Aku tak harapkan orang baca dengan cara aku menulis, dengan apa yang aku sampaikan tapi sangat berbesar hati jika ada pembaca. terima kasih. Aku Cuma berpegang, blog adalah free *percuma* dan bermakna percuma untuk menulis, percuma untuk menyampaikan, percuma untuk maluahkan, percuma untuk mengkritik.
 Jadi kadang2 aku sedih bila sesetengah orang mengutuk penulisan di blog yang bercerita tentang diri sendiri tanpa apa2 makna atau moral value dari penulisan tu. Tapi itukan hak blogger. Aku selalu teringin nak berkata kepada golongan yang mungkin tidak sedar ke’percuma’an memblog ni. Kalau suka, sila terukan membaca, Kalau tak suka, sila keluar dengan rela, jangan dikutuk-kutuk. Semua orang ada cara tersendiri dan sebab tersendiri menulis blog.

Woi. Woi. Woi. Ana. Ape kau membebel ni. Suka je meluahkan perasaan walaupun kte dah lama tak jumpa kata blog. hahaha. Oke. Aku bukan nak emo. Tapi aku tau aku menulis suka-suka. Sebab bila dah mula menaip idea datang. Aku cempedak baru belajar memanjat pagar yang makan padi.

Menulis memang seronok. Bukan senang untuk menulis dan menyampaikan sesuatu dalam blog. Setiap orang ada cara dan sebab sendiri. Sebagai manusia cubalah untuk mempositifkan diri. Tengok pada kebaikan walaupun sedikit sebab kadang-kadang kalau kita terlalu focus pada keburukan kita tak sedar yang kebaikan itu tetap ada dan harapan sentiasa ada. Anda bersama saya Farhana, Bersamamu. hahaha.

Oke. Kau mula mencarut lagi. Kesimpulanya. Semakin banyak Ana menaip, semakin banyak Ana melalut ke laut. ~oh

“YA ALLAH, BERIKANLAH KEJAYAAN DAN KEPUTUSAN YANG CEMERLANG DALAM PEPERIKSAAN FARHANA”

29 October 2010

Final Exam datang lagi.......

Examination Schedule untuk sem ni

Wah! Tengok pada schedule dan date hari ini. Dah dua paper lepas. Walaupon recreation je. Tapi itu tetap exam. hahaha. 

Sangat takut nk exam. Banyak tak baca lagi. Banyak tak faham lagi. Doakan kan yang terbaik.

"Ya ALLAH, permudahkanlah Farhana dalam menjawab exam"


23 October 2010

Kenapa tak ada BF ek?

Orang : Nape kau tak ada bf ek?
Chun  : Nape kau ada gf?
Orang : Saja nk berkasih sayang.
Chun  : tak cukup kasih syg ke? family abai ek?
Orang : cukup. nape?
Chun  : sbb cari kasih syg lagi. 
Orang : ...................
Chun  : hahaha.
Orang : Asal gelak? Sbb sj suka ada gf. Cam seronok.
Chun  : Sebab kukuh? Itu je.
Orang : Sebab dia best, oke, baik.
Chun  : tengah best, tengah oke, tengah baik. If tengah gaduh?
Orang : asal kau lak tanye aku. Aku tanye kau. Asal tak ada bf?
Chun  : Sbb org kaya semua dah ada gf. 
Orang : Hampeh.
Chun  : Kukuh ape.

Dialog aku dengan orang-orang. Aduh. Tahu tak aku bosan bila orang tanye nape tak ada bf. Perlu ke ada bf? Pelik ke tak ada bf? 

setakat ini, Aku boleh je hidup tak ada bf. Kalau ada pon bukan bf tuh boleh bagi aku makan nasi pon. Mak bapak aku gak kasi duit kt aku.

setakat ini, Aku boleh je shopping tak ada bf. Kalau ada bf pon boleh ke dia kasi  aku bag LV ke coach ke, nk jugak aku ber bf neh. Aku mintak duit gn mak bapak aku nak beli bag lg senang.

setakat ini, Aku boleh je berbahagia tanpa bf. So, perlu ke bf bf neh? Nak kata aku bosan? Ada bf lom tentu tak bosan. Nak kata aku lonely. Cet tak pon. Bahagia je aku. Hidup aku macam2 boleh buat.

Best sgt ke ada bf? kalau dok nak kuar pon tanye bf, nk mkn pon tanye bf, nk  lepak gn mmber pon tanye bf. Ape best ke tuh? Aku nk kuar pon parents tak kisah, nak makan..telan aje, nak lepak..jom! Kan senang idup aku gn cara aku. Tengok org2 berbf neh sumer nye nak kena tanye. tak paham aku. Bukan suami pon. If suami, terpaksa ar kan dgr sbb suami. Kalau bf, apa specialnye? Sama je dgn kawan2, tak ada lebih tak ada kurang bukan ada ikatan yg halal pon. Best ke?!

Macam emo je kan. Bukan sengaja nak emo. Bosan ar. Bila orang tanye. Nape tak ada bf? Aku tanye balik napa ad bf. Satu je jawapan kau? hek eleh. Kalau kau dpt list 100 sebab ada nak gak aku cari bf skrg. hahaha. Gila kot. Bila orang tanye. Ada bf? Dgn bangga lebih aku jawab. Tak. Orang mesti cakap. Takkan tak ada. Weyh mengong. Kau tanye aku, kau tak caya jawapan aku. Buduss tol. 

Weyh. Cam sunok lak buat entry gini pagi2 neh. hahaha. Serious ar. Aku gelak je. T'ingat manusia2 yg tak boleh hidup tanpa bf. Sumpah kelakar. 

Oke. Oke. Dah malas nak cakap lebih. Nanti ape lak orang ckp if ada yang baca neh. Akhir kata. Siapa nak jadi bf aku? Tak perlu interview. mwahaha. *konpem takkan ada aftr baca bebelan aku neh* hahaha..

21 October 2010

[GoldenPalmTreeResort] 16-17 Oct

Hari tuh teman my aunty pergi family day dkt GPTR. Tempat yang sangat cantik. Sangat Best. Aduh. Skill menulis dah hilang lama tak update. Letak gambar je boleh. *main tipu sikit* hehehe.
bilik sebelah
lobby

cantik kan?





yang chun kena ada

okay siap entry pemalas. 

10 October 2010

[Dinner] Committee Accounting Race 8/10/10

Kenapa semua orang obses dgn 10/10/10. Mesti korang nk cakap sebab date dia santekkan. Oke. Alasan semua di terima. Tapi skrg aku nak cerita date 8/10/10. hahaha. Selalu je lambat2 cerita kan kan kan.Terima jelah.

Date yang sangat gembira. pergi dinner dgn committee Accounting Race. Mereka sangat best! Sangat happening! Saya suka! Dahlah makanan sedap2 malam tuh. Thanx semua. makanan yang sedap. Makanan yang banyak. Harga yang berbaloi-baloi. Saya sangat gembira. *ape gedik kau ckp sy*

Bandung

Sangat sedap nampakkan

Sotong neh terbaek!


Then main game. Game mafia. Okayy. Sangat lawak. Saya orang kampung teraniaya. Awal2 dah keluar. wuhuu..


Tapi malam tuh tak bawak camera but nasib yg sangat baik mereka ada yg bawak so tumpang bergambar ye! hehehe. Gambar banyak dalam facebook but tak curi pon malas! hehehe. So amek lah satu pic kitorang ramai2 masa dah kenyang. hehehe. 

Kami

Sangat gembira itu malam. Terima Kasih kawan-kawan


p/s : Maaf ayat sangat berterabur. Otak tengah berselirat.

09 October 2010

Recreation Skill [Pangkor] 1-3 Oct

1-3 October hari tuh aku ker Pangkor. But dia macam 2 dan 3 october je sebenarnya. Tapi serious. Memang sangat seronok. tentatif kami :

1 October 2010

10:30 pm : Berkumpul di tangga besar dan briefing 
                 (melepak, bermain2, gossip, menyanyi di tangga besar)
main stairs IIUM



2 October 2010

Pukul 1 pagi baru kitorang bertolak dari UIAM, Kira-kira macam dalam pukul 5 pagi jugaklah sampai Masjid Lumut. Then solat subuh, breakfast dan mencantik2 baru bertolak ke Jeti Lumut. Dari Jeti Lumut naik ferry kePangkor dalam pukul 8.30 pg. Sampai Pangkor tak tahu pukul berapa. 
atas ferry

Then duduk2 tunggu2. Kami dr setiap section dibahagi kepada beberapa kumpulan. Ada group yang buat Land Nvigation dulu start dr jeti. Group kitorang buat land dulu. Berpusinglah satu pangkor mencari landmark yang diberi ikut bearing dan arah kompas kami. Sangat pans tapi sangat seronok. Gembira.

Then sampai checkpoint last kat chalet kami. Lunch dan solat. Then sambung kisah petang pulak. Petang memang drama. Kami jadi group elit tibe2 sekajap. hahaha. patut kami kena buat kayaking dgn water confident dulu but then BA semua dah cukup orang guna kami kena lah pergi abseiling. Yeah!
before naik bukit


Drama di abseiling. Aku nye nervous cam tapenah abseilingkan. Seram gayat woo. But then okey je sebenarnye. Takut dan drama je lebih. wuwuwu. Then dah siap tuh kitorang pergi kayaking dgn water confident. Sangat kelakar dan gembira. Main Air. wuhuuu!!

Hari kami sangat gembira. Selepas tuh kena siap2 nak pergi survival pulak. Kami bajet2 tgk semua orang mndi n tukar baju. Kami pun tukar lah baju n mandi2. Then. sampai di tempat kejadian tiba2. Instructor bagi arahan. Buat dua barisan asing lelaki n perempuan. Masuk dalam air. Oh terbaik. Baju kering dibasahkan oleh air laut. Sangat suka. oh!
Basah after amin air


Then hari pon beransur malam. kami yang basah2 kena nyalakan  unggun api. buat shelter sendiri guna ape yang ada. wah! sgt best! Tapi lame2 api padam gak. hahaha. tak cukup kayu wooo.. Then budak2 group aku yg cpt nantok dah siap shelter masing2 masuk dalam nak tito. wawawa. wa mahu lepak ag laa..tiba-tiba.........

3 October 2010

Tepat jam 12 tgh mlm. Aku terjaga. hahaha. cam ape je kan. Aku terjaga sbb angin kuat gila. Ribut okay. Semua bende aku ternampak berterbangan. pergh. Allahuakbar! Then. Tiba-tiba hujan lebat gila. Raincoat! Cet! Kekuatan alam tak boleh lawan. Meman hujan lebat dan tak lebat. Malam tuh aku tertidur dalam hujan yang sangat lebat! Siap tertidur sambil duduk dan siap berdengkur lagi. gempak! mengantuk woo! dah ar malam, angin, hujan lebat, tepi pantai. Semua dalam otak mati kesejukanlah kami. hahaha. drama!
Then sampai ar pagi kitorang camtuh. dgn hujan sgt lebat. jap2 je bentinye. then kitorang yg basah. sangat pengalaman. tangan n kaki kecut takyah cakaplah. belum campur gigil wooo!! memang pengalaman. pagi tuh dalam pukul 7 baru hujan stop. 

Bila hujan stop dan hari cerah. kami berkumpul. Then cikgu suruh masuk dalam laut. Okay tgk air macam sgt sejuk. tapi bila jejak je kaki. Ya Allahuakbar. Suam airnye! aku pon ape ag. Air suam bai! aku tgh sejuk. pergh. sedap! nikmat!
group kami


Then kami balik ke chalet. Siap2 mandi. Breakfast. Ada evaluation n postmortem dr instructor. Lepas tuh bergambar n bergerak pulang! seronok! Dapat masa nak shopping. hehehe. beli barang2. yeay! 
Sampai UIAM dalam 7.30 malam. Balik bilik. Mandi puas2 n tidur! ooyeah!




30 September 2010

Mass Lect Recreation Skill | Accounting Race 26/09/2010

Cerita bermula......

25 September 2010

Recreation Skill 2. Siapa ingat lagi yang aku pergi camping dulu di sini dan sini. Sangat best dan sangat happy kan kata aku. Baru2 neh hari Sabtu 25hb aku ada mass lecturer untuk recreation 2 pulak. Kami berkayak belajar land navigation dan belajar knot. Sangat best jugak. Tapi sangat panas! huhuhu. Nanti 1-3 October kitorang akan pergi camping lagi. Kali neh Pangkor!!!!

26 September 2010

Accounting Race sempena Accounting Week, sangat best, sangat menarik, sangat gembira. Cerita bermula, aku jadi committee untuk Accounting Race. Eh, lupa pulak. Accounting Race neh macam Amazing Race lah. Kitorang buat dekat area Lake Garden, National Museum, Masjid Negara, Art Museum, Muzium Polis, Planetarium Negara, Memorial Tun Abdul Razak, Pustaka Perkhidmatan Awam, Tugu Negara dan yang berdekatan. Alhandulillah semuanya berjalan lancar.

Nak menjadikan cerita, semua kejadian macam2 dah kami tempuh, Meeting selalu. Berfikir macam2 untuk menjadikan program kami yang terbaik. Alhamdulillah semua itu pengalaman. Janji pengalaman memang mengajar kami macam2. 

Pada hari kejadian, team yang masuk semuanya ada 20 team tolak 1 tarik diri. Bermula dari Parking Planetarium Negara. Aku kena jaga check point 8, dekat parking depan Art Museum. Check Point yang agak menarik. Wee~~

Game dekat check point aku nama dia "TOXIC RIVER". senang je. kena cross river, guna selipar putus, angkat team mmber. Memang best gila jaga dekat situ. Macam2 perangai participant. Papehal pon korang memang sangat sporting!! sangat gembira!!

Macam2 lagi game kitorang. Agak jauh2 jugaklah dari satu check point ke satu check point. sangat penat tengok diorang. tapi pada aku inilah game!!! Aku tengok diorang main pon aku rasa aku nak jadi participant. Macam best gilak if nak spend time dgn kawan2. 

Menunggu di check point ku



bergambar sebentar di tugu negara bersama committee di cp8

bersama Mr PM

committee!!

Korang Memang best!!!
Ini bari sikit gambar kami. Nak lebih lagi di sini. Hari berakhir dengan sangat gembira. Semua committee memang best. Terima Kasih kawan-kawan. Pulang ke UIA, tidur dan upload gambar. hehehe. 


30 October 2010

Pergi mencari alatan nak pergi camping bersama Amal dan Farah. Memakan Tom Yam bersama kanak-kanak yang lain sebentar. Mengupdate blog sebentar. wee~

List nak buat lepas neh :

  1. Sidai pakaian yang baru dibasuh.
  2. Kemas bilik, kemas loker
  3. Kemas bag nak pergi camping besok
  4. Siapkan assignment
  5. Tidur secukupnya.
 1 hb hingga 3 hb aku kan ke Pangkor! Camping! Sangat suka!







23 September 2010

Awak. Boleh tak saya nak curi awak...???

Saya cuba mencuri dia. Saya rasa saya sangat kekurangan dia sekarang. Saya perlukan dia lebih kepada saya. Saya sangat rasa dia semakin kurang. Awak boleh tak saya nak curi awak....MASA?
MASA yang saya maksudkan di atas adalah waktu atau time. huwarghhh..Stop menulis dengan skema tak hengat! 

Aku rasa kegilaan dah menghantui. Aku sangat buzy. Aku cuba nak curi masa untuk tengok wayang tapi tak kesampaian, aku cuba curi masa untuk masak nasi tapi tak kesampaian, aku cuba curi masa untuk siapkan semua assignment tapi tak kesampaian, yang PENTING aku cuba curi masa untuk tulis blog tapi tak kesampaian.. Apa nak jadi dengan aku neh.

Dulu aku sangat banyak membuang masa yang terbazir. Tapi sekarang di saat ini, aku berjaya mencuri sedikit masa untuk menulis blog. Maaf encik blog saya abaikan awak. maaf ye. Tapi encik masa neh laa. Kurang sangat.

Sekarang aku sedang menulis blog di lab, dan aku rasa sangat bosan. Aku perlukan kawan-kawan untuk bermain tapi mereka semua ada kelas. Kelas aku dah habis untuk minggu neh. Alhamdulillah. Tapi mereka yang suka bermain-main bersama saya semua tak abes kelas lagi. haish. Korang jom main layang-layang.!!

17 September 2010

Banyak selamat wooo....

Wah. Aku turut bercuti dari blogging gak neh. hahaha. Gila takda masa nak tulis idea plus time raya kat kampung broadband gilak slow. So aku batalkan hasrat nak update blog. Sekarang aku sangat banhyak ucapan nak buat!


  1. Selamat Hari Raya
  2. Selamat Hari Malaysia
  3. Selamat sambung belajar
  4. Selamat siapkan assignment
  5. Selamat buat presentation
  6. Selamat memandu laju.
  7. Doakan semuanye selamat!
Ha! kan aku cakap banyak selamat aku nak cakap neh. hehehe. 

08 September 2010

Balik Kampung??

Balik kampung dan raya. Memang sangat berkait kan kan kan. Okay sudah tak sabar nak balik kampung.


Tiba-tiba. Aku teringat lak kenangan nak balik kampung. Oh. Macam2 je terjadi masa kecik2 dulu kan kan kan. Mesti korang ada kenangan lah kan. Yang paling penting semua orang mesti rasa kelam kabut nak balik raya kan. Sangat happening. 


Aku ingat lagi. Masa aku kanak-kanak. Bila dah dekat nak raya mula lah sibuk2 jugak nak mengemas atau lebih dikenali sebagai menambah sepah. hahaha. kesian mak. Masa kecik mana lah aku pandai kemas bag sendiri. Yang aku ingat dulu selalu je..


"Mak, mana baju raya Ana..."
"Mak, mana stokin yang baru beli semalam tu...."

Agak2 itu cara aku kemas bag kan. Senang  dan sangat cekap. Terima Kasih mak.


Sekarang dah besar-besar nih. Kalau gatai2 ag nak tanya cam tuh memang kena. Tapi kadang2 ada gak aku buat. Sebab mak memang terbaik. Tanya je ape2..


"Mak. Mana brooch yang baru tu...."

Tengok. Tak tipu. Selalu je tanye mak. Kesian mak. Tapi tak per dahbesar neh dah selalu tolong mak. So ringankan beban mak sikit. hehehe.


Ini belum cerita di pagi raya. Macam2 lah yang terjadi. Ini baru cerita nak balik raya. Kelam kabut terjerit2. Bila dah besar masing2 yang paling risau if tertinggal HP..hahaha..apelah...Tapi tgk adik2 masih lagi perangai yang sama. Mak situ mak sini..hehehe...Abah tak cuti lagi. Nanti hari raya baru cuti. oh~ 

RAYA | Dulu dan sekarang?

Ya Allah. Sangat lama dah susah nak update encik blog sekarang. Ampunkan saya Encik Blog dan kawan-kawan. Biasalah duduk rumah sebagai akak yang baik taknak berebut laptop dan broadband bersama adik2. cheeewwaahh.. Gilak suci ati wa kan. hehehe...

 Wah. Sedar tak sedar dah dekat sebulan kita berpuasakan. Terasa sayang nak membiarkan Ramadhan pergi. Bulan yang sangat banyak  manfaat. Ya Allah, pertemukan lagi aku dengan Ramadhan seterusnya. 

Aku serius pelik. Kenapa orang lebih gembira dengan kedatanganSyawal, bukan menangisi pemergian Ramadhan??

Aku dulu masa kanak-kanak memang tak faham, bila raya je suka. Dapat baju baru, kasut baru, n semua yang baru lah. Yang paling aku suka DUIT RAYA..kalau siapa cakpa dia tak suka mesti tipu lah kan. Duit kot. hahaha. Dulu masa kecik2 kalau orang bagi RM0.50 pon aku dah suka gilak kerbau dah. Duit gak oke. Tapi sekarang kalau letak RM1. Pon budak siap tak sempat pakai kaut dah cakap. RM1 je.. mangkuk plastiknye budak. Duit kot! Nanti aku keje siap ar korang aku kasi 50sen je. Biar korang tau syukur sikit. hahaha.

Kalau nak di bezakan raya dulu dan sekarang memang berbeza. Chewaahh! Memandai aku je. tapi neh berdasarkan pengalaman aku yang pernah beraya lah. pengalaman orang lain aku tak tau. Siapa2 nak share? nanti lepas raya baru cerita. kita bezakan okeh??

Sekarang izinkan aku nak ucapkan selamat hari raya!
Selamat hari Raya
Korang ingat korang je boleh buat kad raya muka korang. Aku juga boleh! hahaha.
Biar buruk asalkan bergaya. mwahaha..

06 September 2010

RUMAH | suka!

Kenapa saya suka rumah saya?
Sebab dia best!!
Dolu-dolu suka tgk iklan neh. Budak tuh bebel2 kenapa dia suka rumah dia. Alaha ku pon suka rumah aku. hehehe.

Lama je aku tak update encik blog. Bulan september neh aku tak update lagi. Asif. Saya buzy. Ada exam dan macam2. hehehe. Lama kan tak update. Sedih sy abaikan awak. hehehe.

Ingatkan lepas exam boleh lah nk update blog sampai lebam. Tapi bila pulang ke rumah, sebagai akak yang baik dan sangat baik. Saya tidak mahu berebut dgn adik2. Terpaksa melupakan untuk mengupdate blog. oh. huhuhu,.

Sekarang neh pon curu masa jup. ceh ceh. tadi adik tak off.. so guna lah jup. Tapi kena offf cepat. Nanti nak bangun sahur lagi. Biasalah duduk rumah kan. Mak masak sedap gilak! oh~

31 August 2010

MERDEKA | betulke?

Merdeka! Merdeka! Merdeka! sama je semua orang. Bila Hari Merdeka tahu jeritkan je Merdeka tanpa makna. Entah berapa je yang betul2 melaungkan kata2 Merdeka dengan sepenuh hati menghayati nikmat kemerdekaan. Aku kat sini bukan lah nak membebel pasal kemedekaan sebab aku sendiri pon bukanlah sangat pandai tentang sejarah. Tapi aku menyeru sangat2 dengan warganegara Malaysia. *siap seru-seru lagi neh*. Tolonglah, hayati dan hargai kemerdekaan negara kita. Bukan senang nak kecapi, sila jangan rosakkan.

Aku patriotik? Tidaklah. Cuma aku warganegara Malaysia. Aku belajar Sejarah *walaupun teruk*. Aku masuk PLKN. Jadi aku tahu betapa pentingnye kemerdekaan. Jadi kepada sesiapa yang rasa nak rosakkan kan keamanan Malaysia. Tolong ar keluar dari Malaysia. Kau dah elok-elok duduk kat negara gila punye aman *alhamdulillah* kenapa kau nak rosakkan. Kalau diri dah rosak, otak dah rosak, jangan nak rosakkan orang lain. Sila keluar dari Malaysia dan cari negara yang tak sukakan keamanan. Tiada! okay. Sila buat negara sendiri. Hancurkan sesuka hati. Tapi jangan rosakkan Malaysia aku yang Merdeka! wah! terbaiklah. Kalau cikgu PLKN aku baca mesti dia sayang aku. yeah!

Saya Anak Malaysia.
Merdeka? Betulke? Betulke kita betul-betul merdeka? Siapa yang arif tolong jawab ye?

29 August 2010

IFTAR..budak-budak sekolah.

Alhamdulillah. Tadi aku dan sahabat-sahabat sekolah ada buat iftar di UIAM. Kami sangat gembira. Ye lah. lama jugak lah kot tak jumpa kan. Kami sangat happy. Ramai jugak lah yg dtg. Biar gambar menceritakan..


Inilah kami semua. Iftar tadi.

Spot perbezaan dgn yg atas.
Answer : Aku lagi chun.

Kami lagi. Memang suka bergambar kan.

Ada sesiapa tertanya2 tak. Mana jejaka? hehehe..
Di sini..


3 kerat je yang muncul.

Kami memulakan dengan iftar :



Kadang-kadang semua org tau kegunaan aku dalam majlis :


Dan majlis berbuka kami berakhir dgn BERGAMBAR :

Macam cover album tak. I loike.



Alhamdulillah. Majlis Iftar kami berjalan dengan baik. Saya gembira dan sayang korang!!

26 August 2010

Kad raya. Revolusi?

Tiba-tiba teringat zaman kanak-kanak.  Mula je masuk Ramadhan, selain excited nak beli murtabak dan air soya, aku dah mula dah ajak abah dan mak pergi kedai nak beli kad raya. Masa tuh pilih punye lah lama. Nak cari kad raya kartun yang terlawak. *okayy sila gelak*. Abah dengan mak pon layan je lah. Biasa lah anak nye memang demand nak lebih kan. hahaha.

Akhirnya, yang lebih kurang macam neh je lah jadi pilihan :

Pinjaman dari Encik Google. Terima Kasih encik google.
Lebih kurang macam ni je pilihan nye. Ada yang sekeping je. Ada yang 2 3 kali lipat pon ada. Biasa lah kanak-kanak. Nak yang menarik je. lepas tuh mula lah tulis. Ayat tak boleh blah. Sama je setiap tahun.

*nama yang berkenaan*



Puasa tak hari ni? kalau tak puasa tak boleh raya.
ha! tengah buat ape tue. makan yer?
Baju raya berapa helai? Warna ape?
Buat kuih raya tak?
Akhir sekali..
Maaf zahir dan batin..
 
Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas...
  *alamat rumah*
Begitulah lebih kurangnye masa zaman kanak-kanak. Tanye soalan poyo nak mamp**..Bila pikir balik. Kesah ape aku kan baju raya kau, puasa kau, yang tak tahan siap maaf batin. oh kanak-kanak ada kesalahan batin ke? masa tuh aku tak tau batin tuh ape wooo... Yang kasi alamat mmg part paling best. Nampak sangat cam patut tulis *WAJIB BALAS OK!* hahaha..

 
******************

Bila dah besar sikit, kad raya masih lagi penting dalam hidup aku, tapi cara pemilihan dah berubah sikit, cari yang agak matured tapi nak yang besar2 je. If dapat pujuk abah mak dapat lah beli yang ada lagu. *heaven*.. Masa neh pon suka lagi hantar2 kad raya. Biasalah kawan-kawan sekolah. Tak pon kawan sekolah rendah, sahabat handai dan tidaklupa juga sahabat pena. kah kah kah..Zaman yang seronok.

Masa zaman neh laa beli bapak segala banyak. Kalau boleh nak hantar kat semua orang. Tapi bila nak beli setem dan pos. Abah jugak. Siyan kat abah. Tapi menghantar dan menerima kad raya memang seronok dan menggembirakan.

Masa zaman agak besar sikit suka cari yang macam neh instead yg karrtun ;

Ihsan encik google. TQ encik google.

Masa entry neh ditulis aku kat hostel jadi tak boleh nak ambik gambar koleksi kad raya dr kawan2. Aku masih simpan ok. Dan ayat2 pon same je seperti di atas. Ayat poyo. Kisah ape aku,.!

**************

Aku semakin dewasa. Masuk je matriks dah tak menulis sangat kad raya. Tapi masa neh kad raya masih banyak lagi di gunakan dan masih aktif penjualan. Tapi masa neh hantar kepada orang2 terpilih je. Dan kad raya nye mestilah agak matured. nak  lebih2 lagi beli IIUM nye kad raya. OOooyeah! Aku bangga belajar di UIAM..yey!yay!

masa neh kadar kad raya yang di hantar dan yang di terima semakin menurun. huhuhu. Tapi masih ada lah dapat cuma dah sangat kurang.  Yang penting aku sentiasa excited bila dapat kad raya! Seronok oke.

Kad raya zaman ni tak boleh nak upload. Tak de dalam simpanan lak kad raya IIUM. Bajet best je! hahaha..tak kisah. =P

****************

Sekarang zaman dah berubah. Kad raya pon aku dah tak jumpa lagi jual. Dah tak meriah kad raya. Aku cuba cari tapi tak jumpa. Yang ada semua ambik cara senang.


    1. Upload gambar kat Facebook

    2. Tagged kawan-kawan

    3. Siap!

Okayy. Siapa nak kad raya????
bagi alamat ye. nnt aku pos. sian posmen takde kerja tuh...

23 August 2010

Saya gembira. Anda bagaimana?

Wah! Sangat lama tak update. Eleh kecoh je Ana macam ar lama ‘giler’ padahal baru je berapa hari. Biasa lah diri ini tengah excited nak update, so abaikan benda2 pelik yang di bebelkan. Woohooo!!

Sekarang baru aku sedar , aku boleh hidup tanpa teknologi! Yay! Abaikan teknologi sekarang. Ooyeah! 3 hari melepak di rumah aunty sangat seronok. Tak online. Abaikan facebook, formpring, twitter, tumblr dan yang tersayang blog yang chun. Rupa-rupanya aku masih boleh hidup. Ooyeah! Hehehe.

Tapi sedeh je tak update blog. Oke. Aku cerita macamlah aku nye aunty dok dlm hutan. Hahaha. Sebenarnya tak pon. Cuma aku mls nak on lappy nak online. So agak tak beragak aku pon tak online itu je. Puasa online sekali sekala sekalu kan. Oke ape.

Apa yang penting? Dapat pergi shopping. Dapat makan dekat rumah. Dapat tengok tv. Yay! Aku suka semua itu. Baiti Jannati. Chewaahh! Nak balik rumah sndiri malas naik bus. So baik rumah aunty je. Aunty amek. Thanx my aunty! Hehehe.

Apa yang sangat penting? Dapat keluar dr UIA sekejap. So otak dah boleh berfungsi. Yeah! Yeah! Hehehe. I loike. Anda bagaimana?

20 August 2010

Kerja Bijak!

Masih aku ingat. chewaahh. intro nak kalut melalut je aku neh. Aku ingat lagi masa mula-mula masuk asrama masa form 1. Mak pesan "Ana locker kunci selalu, jangan lupa kunci..." dan macam2 lagi. Tapi aku nk highlight kan kt sini pasai "Ana kunci locker selalu"

Salah satu dari pesanan mak aku masa aku first time masuk asrama. Aku pon kunci lah locker selalu. Pergi mandi aku kunci, aku tidur aku kunci, aku pergi cuci baju aku kunci, aku pergi makan aku kunci, aku tutp locker aku kunci, aku pergi kelas opkos lah aku kunci. Maklumlah masa tuh anak yang baik ikut je ckp mak n abah. Alhamdulillah tader barang2 yg hilang atau mungkin aku tader barang berharga orang nak curi pon. hahaha.

Lepas tuh start je masuk form 2. Aku dah mls nak kunci locker dah. Actually bermula dari pertengahan tahun form 1 aku dah mula malas nak kunci. Leceh! If aku hilang kan kunci lagi leceh kan. hmm..

Sampailah sekarang bila aku dah masuk u. lagilah aku tak pernah kunci locker sampai satu masa tiba-tiba........okayy tak menarik. Sampai ar aku de laptop sndiri, aku terpaksa pergi ke shop untuk membeli mangga kunci nak kunci locker. Okayy aku bersemangat kan! m aklumlah laptop baru. hahaha.

Tapi sekarang. Aku juga masih mengunci locker tetapi....
Jangan tiru aksi ini di rumah
Cara aku lain dari yang lain. Kuncilah locker anda dan tinggalkan kunci di situ. Opss. Mak abah! Ampun ana selalu terlupa. 

19 August 2010

Suka kehati??

Kadang-kadang aku selalu je terfikir. Suka ke hati aku neh? ye lah. Walaupun aku gelak, muka aku happy je. Tapi hati aku. tak semestinya suka.. Kalau gini aku tulis mesti aku tengah sakit hati kan. Sbab tuh bebel2 panjang pasal hati. hahaha. Ape arr aku neh. Itu ar nasib kalau menyimpan je. Luahkan kt encik blog pon dah okay kan encik kan.

Okay lah tu kan. Janji yang penting aku tak kacau hidup orang ramai. Aku rosakkan hidup kawan-kawan aku je. Kan kawan-kawan. hahaha.. Sila gelak jahat ye.!

ehmm..Aku blur tiba-tiba. tak tau nak bebelkan ape. huhuhu. Yang aku tau  nak ckp pasai masalah semalam lah. Ade yag dah di solve. yeah! hehehe.. Antara solution nye adalah :

  1.  Berjaya call mak sebelum bukak puasa semalam. Oh rindu.
  2.  Ponteng kelas recreation. Tak larat nak jalan dan tak ada tali pengakap.
  3.  Balik rumah aunty  di KL minggu ni.
  4.  Semalam mak ckp nnt gaji mak bank-in duit. Okay perlu bersabar sekarang.
  5.  Sekarang aku belajar bersabar. Biar hati aku sakit janji orang tak sakit hati dgn aku. kan encik blog.!
Sekurang2 aku dah solve sikit kan. Okayy lah tuh. Tahniah Ana!!

18 August 2010

Pertolongan diperlukan..

Uh! Ah! Uh! Penatnye aku nak menaip. Maklumlah akukan orang berpuasa. Okayy itu bukan alasan. Astaghfirullah. Ana! Sila berubah! Behave dear. Cheewaahh!!

Aku tak tau lah nape sekarang aku susah sangat nak update encik blog. Nak kata aku neh tak online. Aku selalu online. Nak kata aku malas. Taklah malas sebab bila aku dah start menaip aku takkan stop. Tapi kenapa ye? Tolong solvekan masalah ini ye. (10 Marks) hahaha.

Mungkin aku tengah banyak masalah kot. Tapi ape masalah aku. Perlu ke aku listkan. Jadi siapa2 tolonglah carikan solution jugak ye. Hehehe.

  1. Patutke aku balik rumah dis weekend? Next week ada quiz.
  2. Patutke aku mintak duit? Aku dah jatuh miskin harta, kaya budi bahasa ni.
  3. Aku selalu lupa nak call mak aku. Camne nak solve. Mak kau buzy tak boleh call ikut suka je.
  4. Aku sakit hati. Patut aku lupakan atau patut aku war-warkan.
  5. Aku marah. Patut aku sabar atau mengumpat? Oaky ini tak relevat. Abaikan.
  6. Aku rindu rumah. Patutke aku balik untuk peluk rumah. Oh Rumah.
  7. Aku banyak movie yang belum tengok. Sould aku terus tengok atau aku kena study.
  8. Aku tengah fikir. Nak makan apa berbuka puasa nanti?
  9. Aku nak tali pengakap. Malan ini ada kelas. Nak beli kat mana? Siapa ada?
  10. Aku malas pergi kelas. Tapi aku student.

Aku listkan sepuluh masalah terbesar aku sekarang. Tolong lah aku solvekan. Yang paling penting no 9. Tolong. Sekian terima kasih. \(^^)/


16 August 2010

Puasa Blogging. Perlu ke?

"Ya ALLAH. Berikanlah aku kekuatan Ya ALLAH.."
Mula-mula. Nak minta ampun dan maaf dari semua orang. Sebab tak membalas kunjungan dan tidak berkunjung. Entahlah tiba-tiba tanpa sebab tidak dapat mengupdate blog. Mungkin kurang organized dalam diri. Cuba nak menaip tapi idea hilang. Cuba nak bercerita tapi seperti tak menarik. Maafkan aku semua dan maafkan aku encik blog.!

Sekarang mula-mula cerita, aku nak ucapkan selamat berpuasa semua. Mungkin dah terlambat tapi masih ramadhankan.

Selamat berpuasa. Mari bertarawikh. Jangan baikan sahur!

Baiklah sekarang aku nak membebel tentang diri sendiri. hahaha. Gila aku rasa aku sangat sepah dan serabut. Semua jadi tak tersusun. Penat. Bosan. Entah ape nak jadilah. Tapai sekarang mungkin dah okayy sikit. Aku pon dah jumpa sebabnya. Sebenarnya AKU RINDU FAMILY!

Nak balik tapi penat fikir nak balik tuh. Kena naik tren. Lari-lari tukar tren. Tunggu tren. naik tren. Sampai berjalan-jalan ke stesyen bus lagi. Beli ticket lagi. Naik bus lagi. penat tuh. Kurang asam nye ana.! Macamlah kau drive kan. Aperdaaa..

Tapi takpe kot. Nanti balik time nak raya je lah. Tapi aku tau. Mesti abah, mak, dan semua2 rindu aku kan. Baik ngaku. Sebab AKU SANGAT RINDU!! huhuhu...

Okay. Mula dengan minggu ni dan seterusnya nampak gaya aku dah kena memulakan proses penjimatan. Gila aku baru sedar sekarang. Aku dah jatuh miskin harta lah. Nasib baik aku masih lagi kaya budi bahasa. Tahniah ana! Keep CHUN selalu. hahaha. Okayy itu tak perlu.

Baiklah anak2 mak. Lepas neh mak tak puasa blogging lagi ye. Maafkan mak ye anak2. Mak neh manusia biasa. Ada masa OK ada masa KO. Sekarang dah OK! So nantikan kemunculan Aku yang CHUN!




09 August 2010

alasan. alasan. alasan.

Sir :  Where's all the Nuruls' ??
Me : *smile*
Sir : Where are you last week?
Me : *smile*

Sir : Who's Nurul Farhana ?
Me : *angkat tangan n smile*

Sir : So ?
Me : Overslept sir.

Sir : Pontenglah tu..

Hahaha. Biar aku gelak. Kejadian neh jadi tadi. Aku tak pernah cerita kan. Subject Company Admin yang aku ambik sem neh ada 9 orang je kelas tuh. So sangat happy.  Nak di jadikan cerita rupa-rupanya time aku ponteng last week, ada 3 orang lagi dalam kelas tuh yang ponteng campur aku 4 orang lah. If kelas biasa tak obvios sangat, ni kelas 9 orang je memang obvious lah. hahaha. Itu yang sir masuk2 je kelas terus tanya, dan nak dijadikan cerita, nama aku yang sir nampak dalam list tuh nak di tanya. hahaha. 

Itulah kisahnya dialog di atas. Adeyhh. Nak gelak je aku. Baru nak ponteng kelas tuh. Tiba-tiba ramai lak yang ponteng. hahaha. Mana aku tau. Lepas neh konpem aku tak ponteng company admin dah. Nanti takut ramai lagi yang ponteng. hahaha. Kesian sir. Sorry sir.

08 August 2010

KLCC yang bosan. betul ke?

Yeah. Semalam, aku dan roomates ku telah pergi ke KLCC. ewah ewah. ayat aku macam nakbuat karangan masa darjah tiga je. huhuhu. Semua anak-anak tahu kan KLCC ada PC Fair semalam atau lebih senang bermula 6-8 August di KLCC. Yeah! Aku pon pergi dgn harapan nak cari sesuatu yang tak patut. hahaha. Senang cerita. Lebih kurang seperti membuang masa lah. hahaha. Kesian kat budak 2 orang tuh menemani aku. Ramai gila orang ok. 

Aku dah agak fah kalau PC Fair at KLCC mesti ramai gila. Kenapa korang suka pergi PC Fair ek? Ramai sangat orang susah kot nak beli barang. huhuhu. Lepas neh aku cadangkan kedai-kedai runcit dan kedai-kedai mamak tolong ar jual peralatan komputer. Susah kot nak beli dkt PC Fair yang ramai orang atau Low Yat yang sangat jauh dah semestinya ramai orang. huhuhu. Gila kuat bebel aku neh. Akhirnya aku tak beli ape2 di PC Fair.! ooyeah! kalau orang-orang kat situ tahu. Konpem mereka akan marah aku sebab meramaikan orangkan kan kan..

Then, Pergi solat asar dan kami sangat lapar selepas itu. Yeah! yeah! neh suka bila cerita pasal makan. Tengak gambar konpem boleh teka!!

Meat Ball Alfredo. Sebab dia aku suka KLCC. hahaha..
Kami yang suka makan.
Selepas dah kenyang seperti biasa kami pon berjalan-jalan tanpa niat untuk membeli atau lebih dikenali sebagai shopping tetapi biarkan gambar menceritakan...

Setiap kali ke Kinokuniya.

Kinokuniya suka je menghabiskan duit aku.!

Keperluan. No comment ok.
Saya terbeli. Saya jatuh hati dengan dia yang berwarna kuning.

Abaikan ini ya. Siapa suruh dia 50%. So i terbeli lah u....

Kemudian kami bertiga meneruskan perjalanan melawat KLCC. hahaha. Gila aku dah hafal dengan apa yang terjadi di KLCC> Tempat  itu sudah bosan. Tetapi hari kami berakhir dengan GEMBIRA.!! Terima Kasih kawan-kawan. 

Merka yang membuat aku gembira
roomate ku..





05 August 2010

Boleh tak aku nak jadi sombong?

Status terakhir aku di facebook

Ha! ambik kau. Sebesar-besarnya aku letak gambar menunujkkan status aku di facebook yang berbunyi begini.


Apekah? Kenapakah? Bagaimanakah? tiba-tiba aku buat status macam tuh. hahaha. Saja je. Kurang-kurang dapat gak respon dari kawan-kawan yang rajin memberi respon.

Respon dari kawan-kawan.

  Motif? hahaha. Entahlah. Sekarang tiba-tiba rasa nak menyombong je. Buat hal sendiri. Entahlah. Aku rasa selama neh aku tak sombong tapi orang bukan kisah pon. Siap cakap aku sombong ag. Tahu le aku neh muka terlebey sombong plus garangkan. Dont judge aku dari muka aku. Muka je ganas tapi aku tak sombong ok. 

So kesimpulan yang aku ambik aku nak jadi sombonglah, cam best je. hahaha. Ampun, Ampun. Dah bosan kot dengan manusia yang macam-macam. Orang baik ditindas *ade ke orang tindas aku* *baik ke aku* ..hahaha.. Taklah bukan tuh maksud aku. tapi entah ar. Sekarang rasa macam nak jadi orang yang tak de perasaan. Dah malas nak jaga hati orang. Nak buat hal sendiri je. huhuhu.

Ape ar aku neh. Dah lah lama tak update blog Update2 je tiba-tiba emo. Ana! jangan macam neh. Tak baik. Jom jadi budak baik jom! jom.
Biarlah orang buat jahat kat kita. Janji kita tak buat jahat kat orang. InsyaALLAH akan ada hikmahnya. Kalau Bukan sekarang, mungkin nanti.