Chun!

15 December 2013

Disember. Banjir.



November

Tiga kawan menamatkan zaman bujang.

Congrats!

Doakan korang bahagia selalu.

Lama-lama.

Sampai bila-bila.




Oktober.

Tak ada cerita menarik rasanya.

selain menjadi guru ganti.

best rupanya.

best.

Oktober. November.

Saya diam.

Mana?

Ada je dekat rumah ni.

Tak sibuk pun.

Pemalas macam ni lah.

04 September 2013

hari kejadian

Kisah hari tu,

Hari baru baru ini lah,

Saya letak gambar  mesti semua orang tahu hari apa.


Abaikan mata yang tak cantik tu.

Saya pergi Dataran Merdeka baru-baru ni.

Best. 

Tak tipu.

Seronok.

Ini serius.

12 August 2013

Raya nombor lima

Baru lima hari raya

masih lagi raya

jom teruskan menyanyi lagi raya

kepada astro, selamat mengulang cerita raya 5 tahun lepas tanpa jemu.

saya dah sangat jemu.

08 August 2013

Raya

Hari ini hari raya!

Ada sesiapa tak tahu?

Breakfast aku makan nasi minyak dan ayam masak merah.

Pergi solat sunat aidilfitri.

Balik solat, aku makan lemang dan ayam masak merah.

Aku pusing kampung dengan abah and the geng.

Tak tahu nak raya mana.

Balik.

Aku tengok tv.

Ada tetamu datang. Aku buat air, aku hidang.

Aku makan ketupat dengan rendang.

Aku tengok tv.

Ada kanak-kanak datang. Aku buat air.

Aku makan spaghetti.

Aku tengok tv.

Aku solat zohor.

Aku makan nasi minyak ayam masak merah lagi.

Itu raya aku!

03 August 2013

Masih Ramadhan

Beberapa hari je lagi nak berlalu lah sudah ramadhan sebulan berpuasa

Alaaa. Lepas ni mesti dah malas-malas nak berpuasa.

Bulan puasa je tahan je lapar semua.

Pas tu...

Kuat makan semula.

29 July 2013

Tahun 1

"cikgu, cikgu, kita mewarna tak hari ni. Saya nak mewarna cikgu. Ini warna baru saya. Belum dapat guna lagi", kata seorang kanak-kanak sambil menunjukkan warna dia kotak yang besar tu.
Kau tengok! Bila kita suruh mewarna dia tak mahu. Bila kita nak suruh buat benda lain dia nak mewarna. Oke itu tahun 1. 

oh ye! Budak yang mintak nak mewarna tu macam Russel dam cerita Up! Geram! hahaha, 

28 July 2013

Susahnya nak kawal mulut sendiri

Susah hey susah!

Kawal dari makan macam-macam

Kawal dari cakap macam-macam

ye kesedaran untuk kawal memang ada.

tapi nak praktikkan itu susah!

Bila dah termakan banyak-banyak dan macam-macam baru sedar

Bila dah terlepas cakap baru nak sedar

Part makan itu hanya gemukkan diri sendiri

Part terlepas cakap itu mensakitkan hati orang

oh itu bahaya.

Saya dah lah manusia yang malu nak minta maaf.

Susah nak ucapakan maaf.

Duhai yang membaca.

Maafkan saya boleh!

27 July 2013

Soalan mereka

Soalan kanak-kanak. Susah hoi!

Tapi saya tahu mereka memang memerlukan jawapan. Walaupun soalan mereka sangat kelakar atau tiada logik atau tak perlu tanya. Sejak menjadi cikgu ganti dah bermacam-macam soalan saya di tanya.

"cikgu, ada tak ular yang tak berbisa"

"cikgu, ular sawa tu besar ke?"
"cikgu, kenapa kena tasmik?"

"cikgu, kenapa kena belajar?"

"cikgu, kenapa Darwisyh tidur?"

"cikgu, bila nak balik?"

"cikgu, ada tak bola bentuk lain?"

"cikgu, nampak pensel saya tak?"

"cikgu, bila kita nak balik?"

"cikgu, kenapa gambar ni macam ni?" 

"cikgu, apa ni cikgu?"

"cikgu, macam mana nak guna ni cikgu?"

"cikgu, macam mana cikgu pakai tudung ni? mak saya tak pandai nak pakai" - tanya seorang kanak-kanak lelaki tentang tudung bawal.

"cikgu, kenapa baju cikgu basah?"

"cikgu, cikgu dah kawin?"

"cikgu, kenapa cincin cikgu besar?"

"cikgu, cikgu suka Thor ke Captain America ke Hulk?" - Masa ni cikgu pilih iron man dan gaduh dengan budak Iron Man paling kuat. 


Nampak macam simple. Sila bayangkan diri anda dikerumuni kanak-kanak kecil sambil bertanya dalam satu masa. Kau tengok, kau tengok, kau tengok! Itu sikit je soalan tu. Dalam satu kelas je. Silal bayangkan sehari ada 3 atau 4 kelas. dan ianya melibatkan kanak-kanak. 

Aku jawab semua soalan ok. Semua. Sebab dari dulu dah aku pernah terbaca, setiap soalan kanak-kanak mereka memang memerlukan jawapan. So, jawab je lah.


24 July 2013

Bosan

Macam-macam perkara membosankan aku.

Malas nak cerita.

Orang akan kata.

"itu pun nak bosan"

Kadang-kadang diri rasa susah bila hidup di dunia "orang kata"

tapi itu hakikat.

Simpan sakit hati.

Fikir makanan berbuka!

23 July 2013

Perut

Tadi ada seorang budak perempuan tu, tiba-tiba dia cucuk perut sayaa masa tengah sembang-sembang dengan dia, lepas tu dia jerit dekat kawan-kawan dia " Hey, Perut cikgu buncit!". Ok itu kelakar atau saya patut sakit hati.

Setiap orang kena percaya, saya sangat gemuk!

22 July 2013

Serabut sorang-sorang

Saya selalu je menserabutkan diri.

Perkara tak perlu fikir saya fikir.

Saya fikir fikir.

Lepas tu rasa nak marah.

Lepas tu rasa bersalah.

Lepas tu rasa dunia ni bersimpul-simpul.

Ye saya memang malas berfiikir.

20 July 2013

13 July 2013

Sibuk. Mungkin!

Aku sibuk?

Macam tipu.

Tapi sila percaya.

Aku malas nak menaip di sini.

Banyak perkara jadi. Konon.

Ye dah sebulan. Hahaha.

14 June 2013

Batuk sikit

Aku anggap je batuk ni sikit

Tekanan hoi! batuk batuk.

Tapi...


Jadi, saya pun istighfar je banyak-banyak.

Tidak mengeluh. Tidak.

Jangan Ana jangan!

13 June 2013

Batuk

Huh!

Batuk tak hilang-hilang.

Mungkin balasan kegembiraan melampaui batasan.

Dapat pergi umrah.

Memanglah gembira!

12 June 2013

Umrah

22 Mei

Dalam pukul 12 tengah hari kitorang bertolak naik bas ke KLIA! Yay! Saya dah eksaited lebih-lebih. First sebab dapat pergi umrah n lain-lain punya eksaited adalah dapat naik kapal yang terbang dan pergi luar negara. Oke. Dah tua-tua baru dapat naik kapal terbang dan pergi luar negara. Tetap gembira!

Flight kami malam! tak ingat pukul berapa. Malas nak tengok semula. Malas. Malas. Kami ke Mesir dulu! Eh eh. Lupa nak cerita, kami transit di Bangkok sejam. Kemudia terus ke mesir. Berapa jam malas nak kira juga. Ye tahap pemalas belum hilang. Belum. Susah nak kira jam, kami sampai dalam pukul 5.30 pagi waktu mesir.

23 Mei - 26 Mei (25 Mei Birthday saya!)

Malas nak cerita panjang. Jalan-jalan di Mesir. Mesir tengah musim panas. Agak terik lah jugak tapi angin dia sejuk. Saya suka. Saya suka. Upload gambar adalah malas!

27 Mei - 29 Mei

Bertolak ke Madinah. Lagilah saya eksaited. Sangat! Sangat! Naik flight dalam 2 jam kot. Sampai dekat-dekat nak subuh. Subuh dalam 3 lebih ke 4 gitu laaa. Sampai je siap-siap bahagi bilik, parent terus ajak pergi subuh. Oh! Masjid Nabawi.

Ziarah Wida' sangat sedih. Tak mampu nak terkata-kata. Sekejap sangat masa disamping Rasulullah. Sekejap sangat.

29 Mei - 3 Jun

Mula perjalanan ke Mekah. Lepas zohor. Singgah Miqat di Bir Ali. Masa tu eksaited takyah cakap lah! Naik bas tak samapai setengah jalan dah krooh krohhhhhh. 

Sampai Mekah malam-malam lagilah jugak. Sebab dalam ihram, terus ajak abah dengan mak buat umrah. Alhamdulillah sebelum subuh selesai satu umrah.

3 Jun 

Pagi pukul 7 dah buat tawaf wida'. Sedih sangat. Masa lambai-lambai Kaabah tu sedih sangat. In sha Allah akan datang lagi. Nak pergi lagi! Nak pergi lagi! Rasa sekejap sangat. Lepas tu terus balik bilik pergi toilet semua-semua, naik bas. Bertolak pulang. :(

Naik kapat yang terbang di Airport Jeddah. Tukar flight kat Mesir dulu. Dua jam gak perjalanan tuuuu. Dah nak balik. Naik dari mesir sama perjalanan macam mula-mula, tidur tak sedar apa, transit Bangkok sejam. hahaha.

Sampai Malaysia!

15 May 2013

Nikmat sihat

Saya demam! Beberapa hari lepas (Sabtu, Ahad, Isnin, Selasa sikit-sikit). Sakit-sakit badan, sakit kepala semua sakitlah. Mulanya saya ingat sakit-sakit badan sebab angin je, saya ni memang jenis selalu angin sampai sakit-sakit badan. Tiba-tiba petang sikit jadi panas dan pening kepala. Ooo demam rupanya.

Itulah pertama kali saya pakai cool fever. Saya rasa saya cool. Best!

Tapi satu je saya nak cakap. Memang ujian demam buat saya sangat menghargai nikmat kesihatan! Sangat!

10 May 2013

kisah kucing

Seekor kucing bersama anaknya dibawa pulang oleh abah ke rumah pada hari itu selepas solat isyak di masjid. Abah menjumpai mereka di mimbar masjid. Oleh kerana bimbang akan faktor kebersihan (kencing, berak) abah pun membawa pulang mereka ke rumah. Ada seekor ibu kucing dan 4 ekor anak kucing. Mereka comel.

Pada hari pertama, kami sangat pelik  kerana ibu kucing tidak pulang-pulang. Anaknya merengek kelaparan, kami kasi minum susu juga tak nak. Pada petang itu, selepas abah pulang dari solat asar di masjid, abah membawa pulang ibu kucing itu. Rupa-rupanyanya ibu kucing itu telah pergi semua ke masjid. Haiii ibu kucing.

Keesokkan harinya, ibu kucing setia tinggal di rumah menunggu makanan. Dia sangat suka menggesel, saya kurang sukakannya! hahaha.

Sekian.

09 May 2013

handphone separa canggih

Hari tu kan, kawan saya kan, Raja Wani kan, dia cerita kan, dia kan, baru kan, beli kan, handphone kan. 
*ok, sika benci cara penulisan begitu*(baca cara comel tau)

letak gambar je aci tak?

Tak tahu nak cerita macam mana. 

Raja tunjuk handphone baru dia. Saya nak beli jugak. Saya bukak website Digi. Saya berminat. Saya pergi Digi. Saya beli!

Tengok sini kat website dia ada promo!

Nampak tu macam free kan! Memang! Tepat!

Rebate RM200 tambah RM50 dapat handphone di atas dan Digi SKMM. Tapi kan tapi kan tapi kan handphone tu hanya boleh masuk no Digi je. Saya oke je. 

Setakat sehari saya guna handphone tu best je!

28 April 2013

Doa

Kita selalu berdoa,

minta itu ini dengan Allah,

tapi kadang-kadang apa yang Allah suruh, kita tak buat.

Mungkin kita lupa tapi Allah tak pernah lupa kita. Tak pernah.

Kita doa mintak banyak-banyak, 

Allah akan makbulkan tapi kadang-kadang bukan dengan beri apa yang kita mintak, Allah beri lebih baik lagi cuma kadang-kadang kita tak sedar.

Allah takkan uji kita dengan apa yang luar kemampuan kita.

24 April 2013

Politik sekarang

Pergh. Masa-masa pilihan raya ni aku pun nak cerita politik kah? hahaha. Tidaklah. Cuma nak berkongsi sesuatu. Aku terbaca di facebook.


Tadi sembang dgn sorang akak ni.
Aku : Assalamualaikum.(sambil senyum)
Akak : Wkmslm. Student sini ya.
Aku : Haah, akak dari mana?
Akak : Ouh akak duduk Putrajaya, tunggu suami ni ha.
Aku : Ouh Putrajaya...tempat Husam Musa lah ya.mengundi sana ke kak?
Akak : Em tu lah dik, kitorang kakitgn kerajaan ni mcm rasa lebih baik tak keluar pergi mengundi. nak duduk rumah je lagi selamat.
Aku : Ish, kenapa pulak camtu kak?
Akak : Kitorng ni, kerajaan dah ckp siap2 dah.kalau tak pangkah dorang nanti jgn salahkan dorang kalau gaji tak naik, pangkat tak naik, dipindah kerja ke pedalaman etc. So, kalau kami ni, hati nak pangkah PR tapi kalau pangkah kang hmm...so kami rasa lebih baik tak payah keluar ngundi terussss..
 
so!nampak tak, mereka ni main politik ugutan! politik umpan (spt kes Air Sgor), politik lucah, politik fitnah n mcm2 lagi. 
Last tadi aku pun ckp kat akak tu, kak..rezeki ditgn Allah kak. kita takleh bergantung pada makhluk. Akak jgn tak keluar mengundi kak, sebab undi akak tu boleh menentukan masa depan negara kak.negara tuuuu..besar tanggungjawab tu kak. tangan yg memangkah ni akan jadi saksi nanti. Menyokong pemimpin yg zalim akan menzalimi diri sendiri kak. senang cerita, 5mei nanti akak turun, baca doa minta jauhkan segala yg tak diingini n pangkah for the RIGHT PARTY kak. takpyh takut, sebenarnya yg takut tu adalah diorang sebab dia tgok suma pakat dok 'ini kalilah'..huuhuh.. 
akak tu pon: hmmm betol ek,kenapa akak tak pk benda ni eh.wah, semangat pulak tgok adik ni..ok ok..inshAllah..thanks dik, jumpa lagi.^^
hahahha tersenyum aku sampai ke kereta depan tangga besar tadi, semoga akak tu bagitau kawan2 dia yg lain lpas ni..

 Saya hanya berkongsi. Jangan kritik saya.

Cume pada pendapat saya lah. Kerajaan adalah kerajaan. PAS dan BN sama-sama parti. BN menjadi wakil kerajaan kerana menang pilihanraya. InshaALLAH jika PAS ditakdirkan menang, PAS pula menjadi pihak kerajaan. Kita tak tahu semua itu kan? 


22 April 2013

Telefon

Intebiu.

Intebiu.

Intebiu.

Hoi nebes tau!

Sangat.

dan sebenarnya,

saya kurang faham apa orang itu cakap.

Kurang je.

Sekarang, kena berlatih bahasa Harry Potter.

19 April 2013

Jumaat

Orang kata baca surah al-kahfi elok.

kau baca ke tidak?

aku, belum.

belum tahu. nampak! ada niat nak baca tapi belum.

17 April 2013

Kerana garam itu

Tadi kan tadi kan tadi kan kite kan temankan abah kite kan. *berapa banyak kan dalam ayat disebelah*

Pagi tadi saya teman abah saya pergi beli garam. *hoi, itu tak perlu berteman!*

Yelah. Saya pergi sarapan dengan abah saya, Lepas tu kami pergi beli barang nak masak lunch. Abah teringat garam kat rumah dah nak habis. Jadi, kami pun pergi membeli garam. Rumah kami menggunakan garam bukit halalgel. Saya suka garam itu. Kurang masin dan sesuai dengan masakan saya. Pergh. Ini iklan tanpa bayaran.

Mula-mula, kami pergi ke Pasaraya Terus Maju. Tiada.

Kemudian, kami pergi ke Pasaraya Tunas Manja. Tiada.

Setelah itu, kami pergi ke Muslim 1stop center. Tiada.

Kami ambik kepututsan untuk ke Giant, Ada.

Keseimpulannya, susah juga untuk membeli garam.

16 April 2013

Tudung II

Dan hari ini,

emak saya telah menggunakan tudung itu untuk ke tempat kerjanya

"Mak nak pakai tudung tu lah hari ini," kata emak.


*******************

Selepas emak pulang dari kerja,

"Ada pulak kawan mak cakap tudung ni comel," kata emak lagi.


*******************

Persoalannya, adakah saya patut membiarkan tudung itu menjadi hak milik emak?

15 April 2013

Tudung

Semalam mak beli tudung

tudung biasa-biasa je

mak cakap,

"memang mak nak beli tudung tu untuk Ana, kot-kot Ana nak. Tapi kalau Ana taknak pakai, mak nak"

saya cakap,

"Ana oke je. Tapi kalau mak nak takpe lah. Mak ambik jelah"

mak cakap,

"tak memang beli untuk Ana, itu kalau Ana taknak je.

Tiba-tiba mak tambah lagi,

"Rugi tak beli dua semalam"



Agak-agak enciklah, apa maksud ayat last tu.

14 April 2013

Keluarga! Keluarga!

Bila semua-semua adik-adik ada di rumah. Tambahan pula akak yang belum dapat kerja.

Oh! Lupa tekanan.

Ingat gembira!

Itu adalah gembira!

ye sangat!

12 April 2013

kawin kawin

teman khadijah survey pakej kawin-kawin

kesimpulannya

kena kaya baru boleh kawin.

mahal gila pakej kawin-kawin sekarang ni!

Kepada khadijah,

selamat membuat kira-kira!

09 April 2013

Tekanan

Aku bukan jenis tension nak cerita kat orang, nak kecoh kecoh. Aku kalau tekanan, simpan je. Senyum depan orang. Senyum. Senyum. Tapi ada masa kalau tengok aku diam, muka sangat masam. Itu aku tengah tekanan lah tu atau marah.

Sekarang, aku sangat tertekan! Rasa bersalah dengan semua orang. Kecewa dengan diri sendiri. Asyik salahkan diri sendiri. Tapi tiada siapa perasan semua tu. Depan keluarga aku senyum je, depan kawan-kawan aku siap boleh gelak-gelak. Walaupun, masa taip ni dah nangis-nangis dah.

Kecewa dengan diri sendiri, tak boleh nak gembirakan semua orang. Rasa bersalah sangat dengan semua orang. 

Aku rasa aku dah banyak sangat menyusahkan semua orang. Tak mampu nak balas jasa semua orang. Tak mampu sangat!

Semua orang! Saya tak mampu nak taip nama korang semua. Aku tahu bila korang baca ni korang tahu siapa korang.

Terima kasih banyak-banyak-banyak!
Saya minta maaf banyak-banyak-banyak!
Halalkan semua-semua-semua ye!

04 April 2013

Kawan

Jumpa Khadijah

Jumpa Dila

Jumpa Hil

Jumpa Izyan

Belum jumpa Nad

Hey! Itu sangat gembira. Sangat!

02 April 2013

Google Map

Saya seorang yang suka menggunakan Google Map. Lagi-lagi masa tengah cari kerja ni. Tadi saya bukalah Google Map seperti biasa. 


Tiba-tiba...... Nampak tak saya highlight kan dalam kotak tu. Ia sangat menarik.


Saya pun click dan jeng jeng jeng........
Peta malaysia versi mencari harta karun. Yay!


Ada Kuantan di situ. ye situuuuuu.


Sangat menarik tapi tak jumpa jalan balik rumah. Hahaha.

Coba kau coba!


nervous

tangan sejuk

berpeluh-peluh

asyik nak pergi toilet

sakit perut

huh!

hamek kau!


01 April 2013

Mee segera

tiba-tiba

tiba-tiba

tiba-tiba

teringin nak makan megi asam laksa lah.

sedap.

Puasa

nak memulakan susah

tahan

tahan

tahan

perut jangan nyanyi-nyanyi.

lama-lama, dah berjaya!

entah

tak tahu.

tak tahu.

tak tahu.

jangan tanya.

Diam

salah cakap.

cover.

tapi tak jadi.

malu.

cover lagi.

semakin teruk.

tukar topik.

tak berjaya.

cover lagi.

malu lagi.

diam.

31 March 2013

perangai manusia

Syitah kata, "sekarang kau memang nak sangat kerja, nanti kalau dah kerja mesti kau tahu perasaan aku"

Aku kata, "sekarang aku rasa macam nak je ganti kau pergi kerja"

Semua kawan-kawan yang bekerja akan  bising bila ahad menjadi malam.

Yang belum kerja, mengharap ada keajaiban di hari Isnin.

Doakan.

30 03 2013

Aing cakap "ini first kita jumpa 2013"

saya kata, "ooo" sambil pandang-pandang Iking.

 "takperlu kot", kata saya kepada Iking, di depan Aing sambil jeling-jeling Aing.

Aing mendengar perbualan kami.

Itu cara saya menghargai kawan-kawan saya.




Gayat

Iking kata "orang tinggi tak patut gayat, sebab dia dah biasa dengan ketinggian"

soalan saya :

mana logiknya?

perlulah begitu?

mestikah?


Hahaha.

Sekarang saya rasa Iking sangat-sangat comel.

Sampai ke situ fikirnya.

Kawan

Saya jumpa Yaa.

Saya lepak dengan Amal.

Saya lepak bilik Pah.

Saya kacau Raja Wani.

Saya peluk-peluk dengan Ame.

Saya jalan-jalan dengan Iking dan Aing.

Saya pergi rumah Aida sekejap.

Saya jumpa Syitah.

Kawan-kawan.

Saya sayang korang.

Sayang!


29 March 2013

Usaha

Sila berusaha.

Jangan nak takut sangat.

Kalau takut.

benda tetap kena hadapi.

Tak ada cara nak mudah.

Usaha juga penting.

*bebelan untuk diri sendiri*

Cuba!

Saya kena!

Saya perlu!

Saya mesti!

Cuba!

Oke ini bukan iklan sabun cuci baju simbah air terus putih. bukan. bukan.

tapi ini adalah kata-kata semangat untuk diri sendiri.

untuk berjaya!

28 March 2013

Harapan

harapan pagi-pagi

dapat bangun subuh awal

dapat jog 4-5 round

dapat exercise dekat tepi pantai 2 jam

dapat tengok matahari terbit

dapat makan nasi lemak kerang

tapi

harapan!

Harapan menjadi layuuuuuuuuuu........

so sial sangat terpaling

macam-macam laman social dah aku rasa wujud.

aku?

tak tahu apa-apa.

masih di bawah tempurung.

tak bergerak-gerak.

duduk diam-diam.

harap yang bulat datang bergolek.

bunyi tak guna sangat kan.

sangat.

tapi aku belum rasa tak guna sepenuhnya.

oh! itu ayat jaga hati sendiri.

hati orang lain?

tiada siapa baca blog ni.

27 March 2013

Teringin

Selalu teringin nak minta maaf dengan semua orang.

Rasa banyak sangat buat kesalahan.

Dengan parents, adik-adik, ahli keluarga.

Lagi-lagi pendidik-pendidik saya.

Kawan-kawan yang selalu aku bertindak kejam dengan mereka.

Dengan orang-orang yang pernah terlibat secara langsung dengan kehidupan saya.

Dengan orang yang secara tak langsung penglibatan kesalahan saya.

Dengan orang yang lalu lalang lalu saya mengutuknya atau menggelakkannya.

dengan kucing-kucing yang eprnah disepak.

dengan lipas, semut, nyamuk yang pernah di spray!

Oh tak mampu.

Saya tak mampu nak jumpa semua orang nak minta maaf.

Buat pengumuman secara terbuka boleh?

Tolonglah maafkan kesalahan saya.

Tolong.

26 March 2013

saya tahu

Macam-macam kata orang.

orang kata itu.

orang kata ini.

saya pula kata.

Maaf.

24 March 2013

cari kerja.

ye masih.

meneruskan kegiatan harian.

Kerja.

Cepatlah menemui saya.

28 February 2013

kes cari kerja

Orang cakap fresh grad ni jangan nak memilih kerjalah sangat. Kerja je apa-apa dulu. Mintak je mana-mana yang penting pengalaman. Oke aku pun bertindak tak memilih kerja, pergilah ada interview nak jadi cashier kat pasaraya, tiba-tiba orang tu cakap, "eh awak ni ada ijazah ni, orang2 kat luar tu semua biasa-biasa je, kite takut kerja ni tak sesuai dengan awak". Fine encik fine. Saya pun jawab dengan penuh sopan santun sambil senyum.

Belum campur kerja kosong yang cakap, sila email kami di "abcdefg@gmail.com". Hmppp. Sampai ke sudah tak da respon. Bila di call, saya dah email, bla, bla, bla, bla. "Oke, sila tunggu respon selanjutnya". Sekian.

Orang cakap kat saya, kenapa tak mintak kerja kat sini situ. Erk. yang awak suruh mintak tu marketinglah, sales itu ini. Awak, saya ni bukan memilih tapi kerja-kerja sales yang kena berdiri, cari-cari orang tu, mak saya cakap, saya tak sesuai, lagipun, saya cakap, takkanlah sales nak ambik orang gemuk kan kan kan.

Orang cakap kat saya lagi, kenapa tak mintak kat company itu ini, ada kosong katanya. Kalaulah saya tak mintak, ada sebabnya, sebab utama, mereka nak pointer 3.5 ke atas. Acaner?

Saya dah try email, saya dah try call. Sekarang saya rasa kena walk in, rempuh je pintu syarikat-syarikat tu. Cakap dengan penuh confident, buat muka kerut kening, mata tajam, " Hey! Kosongkan satu kerja. Saya nak kerja sini?" 

26 February 2013

benda tertuit

Aku seronok membebel dekat benda ni. Mencuit tuit aku. Betul benda ni best. 




 Ramai orang tanya, apa yang bestnya, apa yang bestnya. Sila cuba baru tahu keghairahannya! hahaha.

19 February 2013

Budak yang sangat comel!

Hari tu kan, kite kan kite kan, kite nampak satu budak comel. *eh, apa heran* Alah tapi budak ni comel sangat, rambut kerinting megi, putih, tembam yang paling comel dia solat. *eh, ape heran* Alah. Tak heran sudah. Nak tunjuk gambar je. 


Tengok-tengok. Budak ni sujud.

Duduk antara dua sujud.

Tahiyat akhir siap senget-senget lagi.

Berdiri macam orang solat betul-betul walaupun tengah-tengah sejadah. Tak sempat pulak nak ambik gambar masa dia peluk tubuh. Maklumlah camera enset canggih sangat.

Tak berani nak ambik gambar budak ni depan-depan. Curi-curi dari belakang je. Nak tahu apa yang tambah comelnya budak ni. Dah lah solat tak pakai telekung, mulut siap terkumat-kamit lagi macam tengah baca bacaan dalam solat. Setiap pergerakan dia intai mak dia kat sebelah tu. Ye comel sangat.

Tengok-tengok. Rasa nak cubit je! hahaha. Tapi anak orang tu. Oke dah dah. Jom pergi solat. Budak kecik pun pandai nak solat.

16 February 2013

Gemuk. Kau gemuk!

Baju tu cantik!

Seluar tu cantik!

Kasut tu cantik!

Tudung tu cantik!

Tapi.......

Semua tak ada saiz besar.

Kau kena sedar.

Kau gemuk!

14 February 2013

"Takkanlah 4 tahun ambik degree tak ada langsung orang minat ke minat kat orang ke"
Pernah seorang kawan berkata macam ni tapi bukan dekat saya. Dia berkata waktu kamiu sedang rancak sangat-sangat bersembang sambil dibuai angin sepoi-sepoi bahasa.

Cerita kisahnya begini, kawan saya tu cakaplah salah seorang makcik dia suruh dia carikan seorang calon untuk kazennya yang berusia lebih tua dari dia setahun dua kot. Then, dia luahkanlah dekat saya, dia bukan taknak tolong tetapi kebanyakkan kawan-kawan dia semua memang dah ada pasangan masing-masing, tak kisahlah kapel ke tunang ke or dah kawin. Dari itu yang terkeluarlah ayat di atas, takkanlah kazen dia tu selama-lama dia belajar takda langsung orang yang dia suka or suka dekat dia.

Saya terdiam jap dengar cakap dia. Oke tamat perbualan kami. Eh kawan saya yang baca ni, maaf ler sy tulis kat blog ni ye. Seronok pulak if dapat membebel tentang ayat awak tu. :) *oh ye kawan saya tu dh bertunang dan dah nak kawin pun*

Saya rasa lah kan. Kadang-kadang mungkin ada orang yang tidak perasan dengan apa yang dia luahkan. Ye. Mungkinlah bagi dia yang dah ada pasangan dan dikelilingi kawan-kawan yang ada pasangan masing-masing tak perasan semua ni. Tapi bagi saya yang masih single atau tak pernah kapel je yang perasan dengan apa yang terjadi. Eh kau jangan nak cakap aku jual mahal lak. Sekarang bukan cerita jual mahal ke apa. Aku malas nak cakap tentang jual mahal. boleh buat entry tahu!

Oke nak cakap saya pulak. Sila bayangkan kelembutan muka saya cakap saya tau!

Berbalik pada statement kawan saya tu. Saya sangat tak tahu nak jawab apa. Serius saya cakap ye, sepanjang saya belajar, sekolah rendah ke sekolah menengah ke matriks ke uni ke setakat pengetahuan saya, tak pernah pun ada orang minat kat saya. Eh eh. nak cakap tentang saya minat orang ke? Minat-minat orang biasalah tapi takdalah sampai rasa nak kapel. Suak tengok. Itu biasa je. 

Tapi betul. Ini luahan serius dari saya, saya rasa saya tak pernah luahkan lagi kat blog. Sila jangan nak cakap saya jual mahal ke apa. Saya selalu jawab, dah takpernah ada orang minat, nak jual mahal apa nye! Tak ada faham. Dah sila percaya je. Angguk-angguk tahu!

Eh! Saya bukan nak cakap dekat semua orang saya single. Saya taknak jadi macam kawan-kawan fb yang single-single yang suka announce kat semua orang dia single. Cuma saya nak luahkan apa yang terbuku dihati. Cheewahhh!

Betul lah! Sedih oke bila rupanya ada orang fikir sampai macam tu. Saya buka terasa, tapi kadang-kadang orang tak perasan dengan apa yang dia fikir. Buka orang lain saja taknak cari semua tu tapi dah kalau memang tak ada. 

Eh. Saya tahu, kamu-kamu yang sedang berbahagia berkapel-kapel, mesti ada pandangan kamu sendiri kan kan kan. Saya terima je apa kamu-kamu cakap. Ye!

Fuh lega saya berjaya luahkan apa yang saya fikir. Eh. Saya tahu kenapa tak ada orang minat saya. Saya seorang yang sangat selekeh, susah nak senyum, muka pun garang nak mampusssssss.


Ingatkan aku!

Betul orang cakap, pakaian kita melambangkan kita ni orang macam mana. Ye tahu! Ada orang cakap juga, "Don't judge a book by its cover", tapi tak ke kau rasa ada betulnya apa aku cakap ni.

Tengok diri aku je lah, cara aku berpakaian. Sila buat kesimpulan bahawasanya, "aku pemalas". Dengan berpakaian selekeh, tudung - capai je mana-mana  tak fikir kaler, baju -  yang mana nampak, seluar - itu je lah ulang *pakai basuh pakai basuh*, stoking - mana sempat capai je, kasut - itu je sampai koyak rabak. Ha! Tak ke lepas baca ni, orang akan kategorikan aku sebagai pemalas? 

Eh eh. Aku tak maksud nak judge orang islamik ke tidak ke apa. Tapi kalau dah kau orang islam tapi pakaian kau non-muslim pun malu nak pakai. Acaner?

Kadang-kadang, aku pelik. Orang suka je jawab tak sampai seru lagilah, belum bersedialah. Ek eh. Yang masa kau mengucap dua kalimah syahadah tu, kau sedar tak? Itu bermakna kau bersedia menjadi orang islam, mengamalkan apa yang diperintahkan dan menjauhi apa yang dilarang.

Ye!  Aku tak cakap aku ni orang baik ke orang islamik sangat ke tapi setakat ni aku berusaha menjadi muslim yang taat. Memang manusia pernah buat salah, tahu nak membangkang je, nak ikut fikiran sendiri je. Aku pun gitu. Tapi bila aku dah lama hidup, baru aku sedar apa sangatlah aku dapat dengan perangai macam tu. Baik aku jadi hamba yang taat, untung dunia untung akhirat wa cakap!

Dah dah! aku tahu, orang yang kenal aku kalau baca ni mesti macam, eh kau ke yang tulis ni! Aku pun tengah fikir aku ke yang tulis ni?

Kawan-kawan! Ingatkan aku kalau aku lalai. Jom jadi ahli syurga sama-sama jom.

07 February 2013

Klinik Gigi

Dulu, saya pernah menjadi penakut dan seram jika membayangkan terpaksa ke klinik gigi. Ini pengakuan benar dari saya. Tetapi oleh kerana, saya yang sangat tidak pandai menjaga gigi dan asyik sakit gigi, saya telah menjadi seorang yang tidak seram lagi dengan klinik gigi.

Sebelum ini, saya ada cakap SAKIT GIGI ! kan. Hoi sakit kau tahu! Denyutan, sampai tak tidur malam hoi! 

Keesokkan harinya, saya terus mengajak emak buat appointment di klinik gigi berdekatan. Malam tu jugak saya jumpa dr tu. Saya pun memulakan cerita, gigi yang sakit pernah ditampal tapi tercabut, lalu saya menampalnya semula (macam tampal kertas lak) tapi masih sakit.

Dr tu pun cakap, ooo tengah sakit kami tak boleh buat pape. So, dia tampal sementara je gigi aku yang sakit tu dan kasi antibiotik suruh habiskan. Dalam dok bertahan tak makan makanan keras dan macam-macam lagi, tiba-tiba tampalan sementara tu tercabut. Cuak beb!

Doktor cakap, gigi berlubang jadi sakit sebab bakteria dr makanan yang saya makan. ahaha. Buruk perangai bakteria ni, gigi berlubang pun suka. ape lah!

Keesokkan harinya, terus pergi klinik untuk dapatkan tampalan kekal. Dengan semangat! Nampak!


Kisahnya, saya dah tak takut untuk ke klinik gigi!

24 January 2013

Maulid Nabi

Jom kita perbanyakkan lagi selawat dari biasa.

Kalau biasa korang yang hebat-hebat ni selawat ratus-ratus, jom kita tambah ye!

Aku biasa pun tak sampai ratus.



*siapa-siapa jangan kutuk entry aku, aku sedang berusaha menjadi manusia berguna ni*

23 January 2013

Sahabat

Dulu, suatu hari, saya pernahlah tertengok. Ye tertengok atau termenonton. Saya taknaklah mengaku saya ni tengok rancangan baik-baik je. Tapi kali ni betul-betul saya termenonton Tanyalah Ustazah kat TV9 kot. 

Oke sekarang bukan nak tazkirah. Cuma tertarik dengan sesuatu yang saya dengar. 

"Makin hidup sepatutnya makin bertambah sahabat. Tapi jika makin putus sahabat, ada masalah jiwalah tu"

Baiklah, semua orang mungkin rasa biasa je. Tapi saya rasa sangat betul apa yang ustazah-saya-tak-ingat-nama ni cakap. 

Yang saya perasan, kadang-kadang kita selalu cakap orang itu macam itu, orang ini macam ini tapi hakikatnya kita sedar tak kita ni macam mana? Yelah kita suka je nampak kesalahan orang lain tanpa sedar kesalahan sendiri. 

Alah dalam berkawan adatlah macam-macam orang macam-macam ragam. Takkan nak semua orang jadi macam kita nak. Itu kena set robot lah. Manusia memang berbeza. Sila belajar terima.

Jadi, mari kita menambah sahabat.


"Sahabat untuk selamanya, setiaaaaaaaaa" - Jozan, Maharajalawak Mega.

07 January 2013

Manja atau memang realiti?

Orang cakap adik bongsu ni manja? Mintak apa je mesti dapat. Aku persoalakan. Ye ke?

SITUASI 1

Aku tengok adik aku, mak aku janji kalau dapat 5A UPSR mak aku kasi RM1k, *janji yang sama mak aku cakap kat aku dulu* 5A aku dapat RM1k seikat takdalah mak aku kasi. Tapi takpe itu cerita lama, sepanjang aku hidup, ber'k' jutaan dah mak aku korbankan.

Berbalik kepada cerita adik bongsu tadi, al-kisah nak dijadikan cerita, dengan penuh syukur dan alhamdulillah adik aku dapat 5A UPSR baru-baru ni. Oke adik aku ni jenis 4A pun tak pernah capai sejak dia jadi pemalas sampai kena turun kelas. 

Bila adik aku dapat je 5A, dia pun cakap kat mak, nak handphone, guna duit hadiah seribu yang mak nak kasi tulah. Mak dalam cerita di atas merangkumi abah sekali, sebab jenis family aku abahmak sama je, takde hadiah asing-asing. 

Petang tu jugak aku teman mak aku cari handphone untuk adik aku. Ini persoalan aku manja atau memang realiti?

Manja : Anak bongsu mintak terus dapat? 
Realiti : Kawan-kawan semua ada handphone. Adik aku kira bersabarlah tunggu result baru mintak. Itu pun harga kurang dari RM600.

 SITUASI 2


Mula masuk sekolah baru ni, adik aku dapatlah sebuah sekolah dan ianya berasrama tapi asramanya tak penuh pun. Mak aku mintak satu je sekolah asrama penuh untuk dia. Itu pun tak dapat. Malas nak rayu-rayu hantar je ke skolah ni. Orang cakap sekolah ni bagus.


Baru tiga hari di sekolah, pihak sekolah membenarkan budak form 1 balik. Adik aku balik. Tiba-tiba dia bawak balik sabun basuh yang kami belikan untuk dia. Untuk pengetahuan, sabun basuh yang kami belikan adalah serbuk.

Aku pun sebagai akak yang bertanggungjawab, tanyalah dengan penuh kesopanan dan kecomelan,'kenapa pulang balik sabun basuh tu'. Dengan selamber dia jawab, 'taknaklah guna sabun ni, takpandai, nak sabun liquid'.

Sebelum dia pulang ke asrama, kami membelikan dia sabun liquid.

Manja : Anak bongsu mintak terus dapat? 
Realiti : Mak aku cakap anak kawan dia pun sama, taknak guna sabun basuh serbuk, nak sabun liquid. Ini juga melibatkan sabun mandi, nak yang liquid juga.
SITUASI 3

Bila dah masuk sekolah baru, bagi adik aku yang minat bersukan mestilah akan mencari sukan kegemarannay juga. Bola sepak.

Balik pada waktu yang sama juga, dia mengutarakan  kepada abahmak, 'nak kasut bola, sana orang main bola pakai kasut".

Mak pun cakap nanati kita pergi beli. 

Keseokkan harinya, kami pergi ke Al-Ikhsan mencari kasutnya. Ye Al-Ikhsan. *aku pakai kasut Mydin je*

Manja : Anak bongsu mintak terus dapat? 
Realiti : Al-Ikhsan ada sale, kata adik aku lelaki yang besar, kalau pergi kedai biasa cari kasut biasa pun area ni jugak harganya. 

*************

Daripada pemerhatian aku, aku perhatikanlah. Budak-budak sekarang dan zaman aku dulu memang lain. Dulu aku kalau dah itu yang mak bapak aku belikan. Itu jelah aku guna. Walaupun malu dengan kawan-kawan yang dah canggih-canggih. Kita guna sabun buku je dikala teman-teman lain guna sabun liquid. Nak mintak lain takut.


Sekian.

02 January 2013

Semakin tua, tua dan tua

Bila adik yang bongsu mula masuk asrama,


aku rasa aku semakin tua dan tua dan tua!


Matang!