Chun!

30 June 2012

Alhamdulillah

Alhamdulillah.
Akhirnya persoalan semua orang bila aku nak habis belajar dah terjawab. Habis juga degree aku. 

Masa aku lepas SPM, semua orang tanya "Lepas ni sambung mana?", Semua orang ni tak faham ke dengan fakta tunggu offer matriks ke UPU ke STAM ke STPM ke ? Tak perlu tanya sambung mana. Ada rezeki dapat aku pergi.

 Masa aku tengah belajar, semua orang tanya "Bila nak habis" "Kenapa Ana tak habis-habis", Semua orang ni tak faham ke dengan sistem, takkan lah aku 2 tahun masuk UIAM dah boleh dapat degree, logik apa aku belajar 6 tahun matriks uia campur degree aku. Tak payahlah tanya soalan yang sama setiap masa. 

Masa aku dah habis belajar (sekarang), Semua orang tanya "Sambung master ke?" "Dah cari kerja" "Kerja apa lepas ni" "Ambik ACCA pulak ke?", Semua orang ada perancangan mereka untuk aku. Susah betul. Agak-agak diorang ingat master dan ACCA tu benda senang kot. Degree aku habis pun sangat alhamdulillah. Soal keja, aku bukan tak cari, tapi belum rezeki lagi tu. Doa-doakan jelah ye.

Kesimpulan aku dapat, selagi korang tak rasa apa aku rasa korang takkan faham. So, langkah pertama aku nasihatkan korang daftar amek BACC kat UIAM. 

Semua orang di atas adalah "semua orang yang terlibat"

19 June 2012

Sikit je lagi.

Faham ke tidak apa coba aku sampaikan? Tak faham takpe. Saya di sini untuk memberikan sedikit penerangan tentang apa yang sikit je lagiiiiii. Nak tahu ke tidak? Nak tahu ke tidak? Mungkin Future Farhana nak tahuuuu. Perkara yang dibincangkan adalah.

Result Exam!

Nervous kali ni lain sikit. Ye lah. Sem lepas aku ambik subject sikit. Tiga-tiga kena baca lebih-lebih. Dan yang paling menervouskan aku, semuanya menentukan aku grad ke tidak. Doa-doa semuanya lulus dengan sangat cemerlang.

Oke dari aku melalut, baik aku sambung nervous!

10 June 2012

Kehidupan dah bermula ke?

Last saya post birthday saya, sekarang saya di sini menulis lagi sebagai seorang yang baru habis exam dan sedang menunggu result dengan penuh ke-nervous-an.

Sebelum itu, apa yang paling mencabar bila habis belajar adalah mengemas barang-barang yang super banyak! Ingat senang. Entah mana nak buang, entah mana nak simpan. 

Proses mengemas sy dimulakan dengan mengemas buku-buku dan kertas-kertas, ye saya manusia suka bawak kertas ke kelas dan membazir kertas, *maaf pokok*. Boleh nak dijadikan cerita, masa mengemas kertasatadi saya ter-tacing sorang-sorang. Setitik dua air mata keluar juga la. *malu*. Cerita terjadi bila saya mengemas kertas dan terjumpa serta terbaca 'YM' kami, kanak-kanak comel di dalam kelas sepanjang saya belajar di UIAM ni. Sambil membaca otak kacau saya, dia cakap "kau dah susah nak jumpa diorang dah". Mestilah saya tacing. Sedih oke. Kawan-kawan jika anda baca, tolong lah terharu. *gambar takda pulak YM kita tu, malu nak ambik, ada yang private. Ehem.

Then, selesai membuang sekotak besar bersama kotak-kotak kecil, serta kotak-kotak kasut. *ye memang kotak-kotak kasut* saya tak tahu kenapa banyak.

Saya meneruskan proses pengemasan dengan melipat baju kurung ke dalam beg. Mencabar! Saya baru sedar bahwasanya, saya ada sangat banyak baju kurung tetapi yang saya pakai hanyalah 3 atau 4 pasang sahaja. Pemalas. Saya memilih baju yang boleh dipakai tanpa digosok setiap kali hendak ke kelas.

Proses mengemas di teruskan dengan memasukkan semua pakaian ke dalam beg. Itu saya lagi tak faham. Beg tak muat dan tak cukup. Bagaimana pakaian boleh wujud di sini??? Bukan salah saya. 

Lupa nak ambik gambar beg sy yang super banyak, kotak lagi lah. Fuh! 3 kotak wa cakappppppp. tapik kotak buku satu je. hahaha. satu lagi kotak beg  dan kasut. Perempuan~~~~

Selesai mengemas, family sy datang ambik barang sy. Ikutkan rindu saya nak belik dengan mereka, tapi terpaksa bersabar kerana ada perjanjian nak mengeluarkan diri ebrsama kawan-kawan tersayang esok!

Alamak! Dah sedih nak kena tinggalkan UIAM. Saya sayang UIAM. Tak tipu!