Chun!

31 August 2010

MERDEKA | betulke?

Merdeka! Merdeka! Merdeka! sama je semua orang. Bila Hari Merdeka tahu jeritkan je Merdeka tanpa makna. Entah berapa je yang betul2 melaungkan kata2 Merdeka dengan sepenuh hati menghayati nikmat kemerdekaan. Aku kat sini bukan lah nak membebel pasal kemedekaan sebab aku sendiri pon bukanlah sangat pandai tentang sejarah. Tapi aku menyeru sangat2 dengan warganegara Malaysia. *siap seru-seru lagi neh*. Tolonglah, hayati dan hargai kemerdekaan negara kita. Bukan senang nak kecapi, sila jangan rosakkan.

Aku patriotik? Tidaklah. Cuma aku warganegara Malaysia. Aku belajar Sejarah *walaupun teruk*. Aku masuk PLKN. Jadi aku tahu betapa pentingnye kemerdekaan. Jadi kepada sesiapa yang rasa nak rosakkan kan keamanan Malaysia. Tolong ar keluar dari Malaysia. Kau dah elok-elok duduk kat negara gila punye aman *alhamdulillah* kenapa kau nak rosakkan. Kalau diri dah rosak, otak dah rosak, jangan nak rosakkan orang lain. Sila keluar dari Malaysia dan cari negara yang tak sukakan keamanan. Tiada! okay. Sila buat negara sendiri. Hancurkan sesuka hati. Tapi jangan rosakkan Malaysia aku yang Merdeka! wah! terbaiklah. Kalau cikgu PLKN aku baca mesti dia sayang aku. yeah!

Saya Anak Malaysia.
Merdeka? Betulke? Betulke kita betul-betul merdeka? Siapa yang arif tolong jawab ye?

3 comments:

farahD said...

Sy menjawab pertanyaan saudari di blog sy.

Senang je..At least negara kite tak diperinth oleh org luar yg sentiasa nk advantage.. at this point I am so grateful dan teramat bersyukur pada ALLAH... we can still laugh, eat out, go movies and etc but other places like africa and etc...worst still palestine...do they get to practise this ?

If you want to talk about merdeka dr segi minda, semua negara alami globalisasi. Terpulang kepada society how they handle globalisasi...coz for all you know globalization is a form of jajahan jgk. Jajahan pemikiran adalah tertakluk pada individu itu sendiri untuk memerdekakan dirinya. Bagaimana ? mengambil yg baik tinggalkan yg jahat.

I hope I hv answered ur question =P

Cheers

HaNTwO said...

kita dah merdeka pasal dah masuk PLKN..heheh

aku chun said...

FarahD : wah! tengs for ur explaination! i loike..
hnatwo : plkn best arr!!