Chun!

17 May 2011

Membebel | Bila aku mula membebel

Hahaha. Sumpah kelakar. Sangat lawak ar. Manusia memang suka buat lawak. Hanya orang-orang yang duduk diam-diam di tengah sawah.

*Kau dah kenapa Ana, tiba-tiba membebel dan gelak-gelak seorang. Kau juga manusia lah*

Hahaha. Mana aku tak gelak. Manusia memang sangat kelakar. Aku kelakar dengan sesetengah golongan manusia ni. Oke. Aku tak cakap aku baik. Aku tak cakap aku sempurna. Aku tak cakap aku islamik. Tapi aku sedar aku siapa. Aku sedar apa aku sedang cakapkan sekarang. Cuma aku sebagai manusia memang mudah lupa.

Baiklah. Baiklah. Baiklah. Aku terus ke point aku yang pertama. Chewaahhh kau. Bajet macam tengah bagi talk lah pulak kan. Hahaha. Oke. Oke. Ana sila teruskan kepada bebelan anda yang anda mulakan tadi.

Hahaha.*banyak pulak aku gelak* Kau tak rasa ke sangat-sangat kelakar sesetengah golongan sekarang ni. *sumpah nak mencarut bila ingat* Macam mana aku nak cakap ni. Malu-malu lah. Ouch gedik you! Hahaha. 

Pernah dengar tak orang ramai yang cakap macam ni :

“Aku tak sukalah, diorang ni suka-suka je cerita tentang aku dengan bf/gf aku”
 “Aku bencilah dengan orang suka tengok-tengok aku dengan bf/gf aku”
 “Aku rimaslah orang pandang-pandang aku dengan bf/gf aku”
 “Kenapa orang selalu je cakap-cakap pasai aku bila aku dengan bf/gf?
 “Gila ar. Apa diorang ni. Tahu je semua pasai aku. Suka je ambil tahu hal orang”
 “Tak sukalah, orang add2, comment2, view2 facebook, twitter, friendster, myspace etc bf/gf aku”

Satu je aku nak cakap. Bangang! Serious ah. Baik jangan nak mengadu dengan aku lah benda-benda leceh macam tu. Aku rasa nak cakap je. Kau memang bangang wahai kawanku. Tapi sebab jaga sesitiviti kawan setempat. Aku simpan je lah kata-kata kesat aku tu.

Kenapa aku cakap bangang:

Kau dah berkepit setiap hari ke mana-mana dengan bf/gf kau. Lepas orang cakap-cakap tentang kau. Orang cakap benda betul. Kau taknak orang cakap pasai kau. Kau jangan buat benda yang boleh sebabkan orang kutuk kau.

Kau berdua-duaan dengan bf/gf kau. Dok bepeluk-pelukan, berpegang-pegang. Bermanja-manja. Lepas tu kau marah orang tengok-tengok kau. Kalau tak nak orang tengok jangan buat perangai pelik tengah orang ramai. Lainlah kau dah kawin. Mesti orang cakap. Sweetnhye mereka. Kalau belum kahwin. Aku pun naik menyampah tengok. Helo. Allah turunkan bala dia tak pilih orang oke. Kalau dah satu kaum, tetap kena satu kaum.

Oh! Kau pandai ye kau nak rimas orang pandang-pandang kau. Rimas orang tengok kau buat maksiat kau tak fikir. Orang tu pandang kau sebab kau tahu tak kenapa. Sebab mereka rimas dan harap kau berhenti buat maksiat. Rimas. Kua faham kan rimas itu ape kan. So kalau kau pandai rimas. Apa kata kau tolong hilang kan rimas aku juga boleh. Rimas wooiii rimas.

Hahaha. Kau marah ye orang ambik tahu pasai kau. Tapi kau ingat tak. Dolu-dolu pernah suatu ketika kau cerita dekat aku. Kau suka stalk orang. Suka je nak tahu tentang orang. Suka je gossip hot-hot. So apa perbezaan kau dengan orang-orang yang stalk kau. Sama  je kawan ku.Kalau kau berjaya menjadi stalker,so aku rasa kau tak perlu marah bila di stalk orang. Terima jelah. Allah Maha Adil, wahai kawan ku.

Aku Tanya sikit boleh tak. Kau tahu tak Social Network tu ape? Kau tahu tak. Nak ke aku explain. Oke. Aku rasa kau cukup pandai nak tahu maksudnya. So. Kau tak payah lah nak bebel-bebel bila bf/gf kau add, comment manusia lain. Sebab sepanjang pengetahuan aku manusia je terlibat dengan facebook or twitter or lain-lain. Binatang kalau ada pun sebab manusia yang buatkan. So kesimpulanya semua manusia.

Salah ke nak berkawan atau berhubung dengan kawan-kawan lama. Kau nak cakap apa. Kau tak boleh tengok bf/gf kau contact dengan lelaki/perempuan lain. Hello!! Kau baru je jadi bf/gf dia, tak ada perbezaan pun antara kau dan lelaki/perempuan lain itu, Cuma setakat bf/gf, kalau kau berpisah pun tak payah masuk mahkamah lah. So, baik kau sedar. Tak payahlah nak mengadu dengan aku lagi benda-benda leceh.

***Kau tak faham. Kau tak couple. Kau belum couple. Kau tak faham. Kau tak faham. Kalau dah sayang**

Ye! Memang aku tak faham dan tak nak faham. Perlulah pulakkan aku nak faham. Itu masalah kau yang kau buat sendiri. So. Perlu ke kau nak mengadu. Tak ada orang pun paksa kau buat semua tu. Itu yang kau nak itu yang kau pilih. So terima lah. Kalau tak nak , kalau tak suka. So, kau tinggalkan. Buat apa yang patut, guna cara yang betul, pilih jalan yang tepat. InsyaALLAH. Allah Maha Pengasih.

Ha! Ambik kau. Panjang tak aku membebel. Bukan nak emosi. Cuma kadang-kadang sakit hati dengan orang. Suka je cari kesalahan orang lain sedangkan tak sedar diri sendiri yang memulakan  semua tuh.

 So. Aku cakap je. Aku maksudkan sesiapa yang terasa. Aku hanya doakan yang terbaik untuk diriku, kawan-kawan aku, keluarga aku. Mintak semua dijauhkan dari apa-apa yang tak baik.

6 comments:

Miss Tembikai Bulat said...

kapel oh kapel! :))

azim ikin said...

oh oh oh... sy tau wakk.. sy memahami ape yg awak rase...

Farid Ahmad™ said...

Aku simpan je lah kata-kata kesat aku tu. <----ayat ni mmg aku suka!!

gila bangang org cmni hahaha..

alamak terkesat la plak kata-kata aku >.<

Hans said...

hahaha
sedikit aneh kawan ko
ekkekekeke

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

AKU CHUN said...

Miss : KEnapa? kenapa?
Azim : awak memang memahami.
Farid Ahmad : sila simpan kata kesat. hahaha.
Hans : gabungan cerita bukan orang yang sama.
Blade edge : happy blogging